Компостирай и рециклирай в …градината

С правилното оползотворяване на органичните отпадъци подобряваме почвените ха...

762

Какво по – хубаво има от това да се наслаждаваме на топлите летни дни сред зеленината на градината, да потърсим прохлада под клоните на дърветата или да се радваме на красивите цветя и растения. За съжаление обаче не може да запазим вечно тази свежест и зеленина. 

Естествените процеси на природата водят до падане на листата, на клоните, тревата започва да изсъхва, цветята прецъфтяват…. Какво обаче да правим с всички тези отпадъци и как да ги оползотворим така, че да изчистим ефективно и устойчиво нашата градина, можете да прочетете и тук.

Експертите съветват да използваме градинска дробилка, която ще помогне за превръщането на неизползваемите материали в естествена тор. Дробилката е уред, който може да се използва през всеки сезон, а благодарение на нея ще имате верен помощник в почистването на градината или двора. И най-важното -с нея ще спестите средства за изкуствен тор и хумус, ще преработвате всички растителни отпадъци лесно, безопасно и екологично и ще запазите естествения кръговрат на природата.

Сред най-качествените на пазара дробилки са тези на VIKING, които се използват за преработка на всички срещащи се в градината естествени материали, като отрязани клони, храсти, жив плет и растения. Освен това системите на рязане на VIKING намаляват значително обема на отпадъците: градинските дробилки на VIKING преработват всичко – както твърдия дървесен материал, така и мекия органичен материал, като напр. отрязани цветя или шума.

Градинската дробилка е подходяща, както за големи, така и за малки площи, а благодарение на различните модели може да изберете най-подходящият за вас вариант в зависимост от това:

- какво количество и какъв вид материал желаете да преработвате - дали преобладаващо ще обработвате твърд, напр. клони, или смесен зелен материал;- дали в района, в който ще я използвате, има наложени ограничения за нивото на шума - в такъв случай препоръчваме да използвате електрическа градинска дробилка. По принцип всички градински дробилки на VIKING са с шумоизолация;
- дали има възможност за свързване на дробилката към източник на ток - ако има, тогава можете да избирате между множество модели с електродвигател. Ако няма, правилният избор са уредите с бензинов двигател.Материалът, който се получава от дробилките е основа за приготвяне на компост, който трябва да престои известно време. Сам по себе си компостът е естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за нашите растения. Така, оползотворявайки нашите органични отпадъци, ние подобряваме почвените характеристики на нашата градина.

Основно правило за получаване на добър компост е да бъдат осигурени подходящи микробиологични условия. Компостът се получава от милиарди микроорганизми, които смилат градинските и кухненските отпадъци по подходящ начин. Основните фактори, които са
важни за получаване на добър компост са въздух, вода и храна. За нормално протичане на процеса на компостиране е необходимо да се осигури добра аерация на отпадъците – т.е. от време на време да се разбърква. Изходните материали за компостирането трябва да са влажни, в противен случай скоростта на процеса ще се забави значително. При наличието на повече влага пък ще се ограничи достъпът на кислород -за това не трябва да е мокро, а влажно. Отпадъците, които подлежат на компостиране, се разделят на „зелени“-хранителни отпадъци, съдържащи азот и “кафяви” отпадъци, съдържащи въглерод. Зелените са тези, които са свежи и влажни, а кафявите са сухи. Към първите спадат обелките от плодове и зеленчуци, утайка от кафе, пакетчета от чай, стайни и градински цветя, както и прясно окосена трева. Към вторите спадат изсушена трева, слама, сено, хляб, черупки от яйца, както и макаронени изделия.За качествен компост е необходимо “зелените” и ”кафявите” отпадъци да се смесят и да бъдат в съотношение 30:1. Тъй като “зелените” отпадъци се разграждат бързо а “кафявите” бавно, процесът на компостиране се забавя когато няма достатъчно “зелени” отпадъци. Когато количеството им се увеличи много в сравнение с “кафявите”, се увеличава количеството на образувания амоняк -газ с неприятна миризма.

За всички тези дейности експертите от VIKING предлагат подходящите машини, с чиято помощ лесно и бързо ще почистите градината от падналите листа, клони и цветя, ще обогатите почвата и ще дадете нов живот на зеленото пространство у дома.

VIKING - компания от групата STIHL

Сподели: