Какво да насадим на терасата

Какво да насадим на терасата

Подправките и билките винаги са привличали вниманието на градинарите. Техният неповторим аромат, приятен вкус и лечебните им свойства ги правят особено атрактивни дори за абсолютно начинаещите. През последните години модата да се гледат ароматни растения превзе дори малките балкони и первази по високите етажи в големите градове.

Има много подправки, които не само са вкусни, но и достатъчно красиви, за да украсят тераса. Те с лекота се гледат в контейнери, настаняват се и в окачените саксии редом с летните цветя. Повечето от тези растения имат едно прекрасно качество – колкото повече се късат листата им, толкова по-добре се развиват. Разбира се, не бива да се прекалява със скубането на зеленината.

Изборът на семена е огромен – има семена от зелен и червен босилек, майорана, салвия, кориандър, мента, маточина, копър, риган, розмарин, магданоз и мащерка. В началото е добре да се ограничите само в по-малък брой познати растения. За всека подправка е добре да се подготви отделно сандъче. Почвата трябва да се полее обилно с гореща вода и след като попие хубаво, може да се сложат семената на разстоянието, указано на опаковката. Те се покриват с един сантиметър пръст и леко се затискат. До показването на младите растения сандъчето трябва да е покрито с тънък найлон.

Саксиите трябва да се поливат с престояла вода, честотата зависи от времето. В горещи дни може да се наложи и по два пъти да се полива, но в прохладните дни поливките намаляват до една, а може още по-рядко. За да се определи нуждата от живителната течност, може да се използва провереният с времето начин с почукването по стените на съда. Ако чувате звънък звук, почвата е пресъхнала и има нужда от спешно поливане.

Топ 6

БосилекБосилекът е полезно растение и обичана подправка, която се съчетава особено успешно с домати в салатата, както и при подправянето на месни блюда, посочва вестник "Монитор". Освен в кухнята това растение намира приложение и в натуралната домашна козметика. В народната медицина босилекът се използва като болкоуспокояващо и противовъзпалително растение. Той има антисептично, противоспазматично и леко възбуждащо действие.

Саксия с това растение, поставена на перваза или на терасата, пази дома от нашествието на комари. Съществуват няколко разновидности, като особено харесван е лилавият босилек. Той притежава малко по-агресивен аромат, а освен това е красив като растение. У нас може да се намерят семена и от дребнолистния босилек, който също е силно ароматен.

РиганТова е едно от най-достъпните растения за отглеждане в саксии. Обича бедните почви, понася засушаване и не изисква специално подхранване. Растението предпочита повече слънце и добър дренаж, но се бои от преполиване. Понася добре орязването на избуелите разклонения. Ако храстчето стане оголено, без листа в долната част, е добре да се изреже ниско и да се остави на спокойствие няколко седмици. След това отново ще имате хубаво, богато на листа растение.

МентаИма много сортове мента, затова изборът може да се прави по вкус, аромат и дори по цвят. Ментата обаче е доста агресивно растение, за нея е абсолютно наложително да се отглежда сама в саксията, защото ще прогони другите подправки. Особено харесвана е т.нар. ананасова мента. Популярни са също така джинджифиловата и портокаловата. Именно такива аромати се чувстват, когато се помиришат тези растения.

В един контейнер обаче може да се засадят няколко различни сорта мента, така няма опасност да се изявяват като агресори спрямо останалите растения. Ментата обича много слънцето, но може да расте и при частично засенчване. За нея е необходимо да има добър дренаж на почвата. За да се разклоняват растенията, е необходимо редовно да се подрязват.

СалвияМного подходяща за балконите е салвията – градинският чай. Освен че предпочита топлината и температура не по-ниска от 5 градуса, обича и въздушната влага. Листата на салвията са нежни, кадифено-мъхести и много ароматни. Отглеждането на салвията не е сложно. Растенията обичат добре дренирана почва и не понасят задържането на вода.

Между поливките е добре почвата да засъхне. Градинският чай е многогодишно растение, което може да вирее във всеки дом. За предпочитане е да се гледа по едно растение в саксия, но може да се съчетае и с други билки, които обичат слънцето и не понасят прекаленото поливане.

МащеркаГрадинската мащерка е многогодишно растение, което заслужава да му се отдели поне една саксия за отглеждане на балкона. Научното му родово име е Тимус. То означава на гръцки смелост, сила, мисъл, което посочва и действието на растението върху човешкия организъм – тонизиращо и освежаващо. Мащерката намира широко приложение в готварството като подправка. Слага се накрая на приготвянето на ястията за ароматизиране на зеленчукови супи, варива, гулаш, пастети, както и в ястия от карантия, дивеч.

В настойка с оцет се използва за подкиселяване на салати. Може да се комбинира с лук, червен пипер, босилек, дафинов лист. От нея се прави и чудесен билков чай. Растението успява на дълбоки, рохкави почви с достатъчно хранителни вещества. Подходящи за отглеждането й са слънчевите, топли и сухи места, тъй като тя е топлолюбива. Прибира се, когато цъфти в хубаво слънчево време, след вдигане на сутрешната роса.

РозмаринТова прекрасно ароматно растение все повече се използва и у нас в кулинарията. Розмаринът обича слънцето, добрия дренаж и е необходимо почвата да пресъхва между поливките. Растенията, отглеждани в саксии, силно страдат от студа, това особено се отнася за техните корени, които замръзват. Затова при температура под нулата растението трябва да се прибира в помещение. Дори незначителното понижение на температурата през зимата се отразява зле на розмарина, който е традиционно средиземноморско растение с всички характерни за този регион изисквания към топлината.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...