Какво да направите, ако листата на растeнията пожълтяват?

Има начини да ги възстановите  

543

Всеки, който гледа растения у дома знае, че трябва да полага усилия, за да ги поддържа здрави и свежи. Понякога колкото и внимание да им отдаваме, растенията започват да вехнат и пожълтяват. Не ги изхвърляйте. Има начини да ги възстановите, но преди това трябва да установите причините за това.

Може би се нуждае от тор

Пожълтяването на листата може да е признак на недостиг на хранителни вещества, което пречи на фотосинтезата на растението. По-специално, фактът, че листата стават жълти, може да означава, че няма достатъчно азот.

Как да се справим с него: Ако смятате, че проблемът с вашето растение може да бъде азотен дефицит, купете тор, който съдържа азот и наторете.

Нападнати са от вредители

Наличието на различни вредители може да причинят пожълтяване на листата на растенията. Понякога е трудно те да се видят с невъоръжено око, но внимавайте за малки дупки или оцветяване.

Как да се справим с него: изплакнете растението или изрежете заразените листа. Ако се налага напръскайте с инсектицид.

 

Преполиване или недостатъчно поливане

Друга често срещана причина, която може да причини пожълтяване на листата, е наличието на прекалено много или твърде малко вода. За да видите дали тя е достатъчно, натиснете с пръст на около 2 см дълбоко в почвата. Ако тя е твърде суха, растението може да не се напоява достатъчно. Ако почвата е прекалено мокра, може да сте го преполяли.

Как да се справите: регулирайте графика на поливане – намалете или увеличете и ако се налага, прехвърлете в саксия с по – добър дренаж.

 

Няма достатъчно светлина

Жълтите листа може да се появят заради недостатъчната слънчева светлина. Това е често срещан проблем, ако живеете на неосветено място.

Как да се справите с това: най-доброто решение е да сложите растението в ново място, където може да получи повече слънчева светлина. Внимавайте как то ще реагира на промяната, за да не се получи обратен ефект.

 

Растението е на студено място 

Ако лятото пускате климатика често, листата може да пожълтеят, защото студената струя ги уврежда. Ако в стаята е студено, също може да причини пожълтяване.

Как да се справите: преместете растението по – далече от климатика. Ако поддържате по – ниски температури в стаята, не поливайте много често, за да не загният корените.

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

Сподели: