Какви задачи да свършите в градината през октомври

Пригответе я за зимата

1248

Краят на лятото вече е факт, но това не означава, че работата в градината е приключила. Все още има доста задачи, които стоят пред нас, за да я подготвим за есента и зимата.

Ето някои от най-важните дейности, които трябва да свършим.

vitalconcept.com

Направете компост

Започнете с компоста. Всичко, което трябва да направите е да купите кош или да изградите дървена кутия, в която да събирате паднали лисата и шума, обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца, хартия, вестници, слама, вълна…Оформете купчина с размери 1х1х1 м, за да започне естественият процес на гниене. Сместа трябва да се бърка и обръща поне веднъж седмично. Внимавайте да поддържате умерена влажност, като за целта може да използвате найлон.

Организирайте семената

Използвайте стара дървена кутия - кутията от вино е добра идея, и я разделете на части. Сортирайте семената (салати, цветя, трайни насаждения, боб и т.н.) по вид или по азбучен ред - в зависимост от това кое е най-практично. Изхвърлете всички неизползвани и отворени пакети.

Засадете пролетните луковици

Обикновено това е времето, в което трябва да сложите в земята луковиците на нарцисите и лалетата. Те се нуждаят от слънчеви, сухи места, за да растат, затова ги посадете в райони с обилно слънце. Не забравяйте да наторите.

Оберете дърветата и махнете сухите клони

Оберете всички плодове, включително и изгнилите от дърветата. Вторите може да сложите в компоста. Подрежете сухите клони.

Наберете си цветя за хербарий

Това е месецът, в който ще се радвате на последните свежи цветя, затова си набере и хербаризирайте за ученическите проекти на децата или за направи си сам занимания, които може да правите през зимата.

Засадете декоративно дърво

Докато овощните дървета е най-добре да посадите през пролетта, есента може да засадите декоративно. Изберете по- ниско или по – високо според нуждите на градината ви. Дъб, бук или кестен ще доминира в градината, а широколистните ще ви осигурят достатъчно сянка. Иглолистните пък ще ви радват с целодневна зеленина. 

Сподели: