Как да направим собствена "мини градина"

Вижте как с няколко лесни стъпки ще имате своя красива градина с камъни от Se...

1622

Отглеждането на зеленчуци и подправки е не само полезно, но и забавно занимание. Често малкото пространство в градовете e предпоставка да се откажем от тази идея, но всеки който e решен да намери възможност за нейната реализация, може да го направи с декоративните кашпи от типа “направи си сам” от Semmelrock. Продуктовата фамилия Bradstone предлага практични решения  за изграждане на различни по големина и форма цветарници, в които може да засадите зеленчуци, подправки или цветя. Разнообразието от елементи дава възможност да изградите атрактивни конструкции, с които да зонирате пространството, или да го оптимизирате, като запазите естетическата хармония. 

Декоративните цветарници на няколко нива предлагат удобството да аранжирате различни растителни видове и да създадете атрактивна композиция от цъфтящи и вечно зелени видове. За да създадете подходяща среда, в която видовете да съжителстват без да си пречат, Ви препоръчваме да се консултирате със специалисти. Необходимо е да съобразите размера на кореновата система, за да не се компрометира конструкцията на цветарника или да се прекъсне развитието на растението. Препоръчително е да изберете непретенциозни видове с плитко вкореняване, които предпочитат слънчеви терени и са издръжливи на ниски и високи температури. За да осигурите лесна поддръжка на Вашата ‘’мини градина”, желателно е да подсигурите дренаж на почвата и необходимите органични вещества за подхранване на растението.

А ето и технологията на изграждане на цветарник с блокчета за зидане Madoc и Milldalе:

Преди да започнете изграждането трябва да очертаете мястото, което сте избрали. Ако имате съществуваща „стара основа“ върху която да монтирате Вашата “мини градина” можете да започнете изграждането. В случай, че искате висока конструкция (около 90 cm) първо трябва да се направи фундамент.

Важно! Дълбочината на фундамента в общия случай зависи от височината и типа на конструкцията.

Стъпка 1

За цветарник с височина до 90 cm направете изкоп с дълбочина мин. 50 cm и ширина 20 cm. Вместо кофраж използвайте кухотелно блокче за зидане с размери 50х20х25 cm, което трябва да запълните с бетон С 16/20.

Стъпка 2

Готовият фундамент се изравнява с помощта на нивелир и се оставя да втвърди.

Стъпка 3

Първият ред блокчета е добре да се монтира върху по-дебел слой (10-20 mm) разтвор (зидарски или лепилен) с цел нивелиране и изравняване на нивото.

Стъпка 4

Блокчетата се слепват както хоризонтално така и вертикално, като дебелината на лепилния разтвор е желателно да бъде около 5 mm. Работете от дясно на ляво, като внимавате да не зацапвате блокчетата с излишен материал. Фугите между покривните плочи е препоръчително да се запълнят с подходяща фугираща смес.

Стъпка 5

След всеки ред проверявайте дали конструкцията е равна.

Стъпка 6

Максимална височина – 90 cm или до 6 реда блокчета за зидане + покривна плоча!

Стъпка 7

Залепете покривната плоча, за да придадете завършен вид на Вашата ‘’мини градина”.

 Стъпка 8

Запълнете всички фуги между елементите от вътрешната страна с лепилния разтвор и поставете хидроизолация преди да поставите пръстта и да посадите растенията.

Наслаждавайте се на Вашата “мини градина” и очаквайте следващата креативна идея от Semmelrock

 

 

 

 

 

 

Сподели: