Как да направим декоративни елементи за градината

Оригинални идеи с блокчета Rivago от Semmelrock

6172

С многофункционалните блокчета за ограда Rivago създавате оригинални декоративни решения за градината. Представяме Ви няколко практични идеи за нетрадиционни приложения на елементите от системата за огради Rivago.

Пейка за отдих

За пейка в градината може да използвате вариант с широчина 40 cm, дължина 152 cm и височина 60 cm. Поставете блокчетата  Rivago на разстояние 120 cm едно от друго, странично, като ги замонолитите за основата с подходящ зидарски разтвор. Бетоновата ивица на Semmelrock с размери 50x25x10 е подходяща за основа на Вашата пейка. Следващите редове се монтират един върху друг, чрез слепване между блокчетата поставени странично. След като краката на пейката са готови поставете в отворите на последните блокчета предварително подготвените греди с размери 10x10x152 cm. Седящата част на пейката се завършва с плочи 40x40x5 и трябва да се фиксира с монтажно лепило върху гредите.

Изберете си цветарник, който да Ви създава настроение. Може да направите последващата конструкция – Каскада за цветя без да се тревожите за местоположението и височината.

Каскада за цветя

Подходящо решение за декориране на терасата или двора. Използвайте тази разчупена конструкция, за  да придадете закачлив вид на оградата. За ъглов цветарник с размери широчина 120 cm, дължина 100 cm и височина 80 cm са необходими 21 броя основни блокчета и 2 броя половинки, подходящ  лепилен разтвор или разтвор за зидане. 

 

 


Заравнете терена, след което поставете първия ред, като за свързване на блокчетата с основата ползвате разтвор на циментова основа, за да си осигурите здрава основа. Всеки следващ ред блокчета трябва да се свързва с предходния, чрез разтвор за лепене или за зидане.  

Практичен цветарник

Имате пространство което искате да оползотворите. При този вариант на клоц  може да използвате за гръб стена от друга конструкция. Размерите на цветарника са широчина 100 cm, дължина 240 cm и височина 53,5-54 cm. Необходими са 24 броя основно блокче, 9 броя половин блокче и 5 броя бордюр-100x5x25.

 

Оформете фундамент с дълбочина съобразно височината и типа на конструкцията. Върху готовата основа подредете първия ред от блокчетата по дължина, едно до друго, като ги слепвате със зидарски разтвор и оформяте декоративната фуга. Първият ред съдържа10 основни блокчета и 4 броя половин блокче.Започнете от ляво на дясно от блокчето залепено за стената. Последователно редете половин блокче, цяло блокче подредени хоризонтално, последвани от цяло блокче поставено перепендикулярно на предходното. Предната част на първи ред на клоца започва с цяло блокче поставено хоризонтално, следвано от едно перпендикулярно и т.н. по схемата. Внимавайте повърхността да е добре нивелирана! Престъпете към втория ред, състоящ се от 11 основни и 2 половин блокчета.  

Подреждайте блокчетата на размината фуга, спрямо долния ред. Изпълнете третия ред с 10 основни и 5 половин блокчета, като стартирате с  половин блокче и продължете, като следвате реда показан на картинката. Използвайте подходящ зидарски разтвор, като дебелината му е препоръчително да бъде около 5 mm. За да завършите цветарника, използвайте бордюр с размери 100x5x25.

Цветен оазис

Създайте цветен оазис в градината с широчина 120, дължина 240 и височина 48. За него са необходими 14 броя половин и 48 броя основни блокчета Rivago. Оформете фундамент с  дълбочината съобразена с височината и типа на конструкцията.

Върху готовата основа подредете първия ред от блокчетата по дължина, едно до друго, като ги слепвате със зидарски разтвор и оформяте декоративната фуга. Не пропускайте да нивелирате повърхността! Престъпете към полагане на втория и третия ред, като  подреждате блокчетата на размината фуга, както е показано на схемата. Използвайте подходящ зидарски разтвор с препоръчителна дебелина на слоя около 5 mm.

Създайте каскада от цветя, като поставите саксиите с цветя в празните гнезда на блокчетата Rivago. По същия начин може да аранжирате и другите два цветарника. В тях можете да да засадите допълнително цветя и в пространството, което се оформя между стените на цветарника. За да създадете подходяща среда, в която видовете да съжителстват без да си пречат, Ви препоръчваме да се консултирате със специалисти. Необходимо е да съобразите размерът на кореновата система, за да не се компрометира конструкцията на цветарника или да се прекъсне развитието на растението. Препоръчително е да изберете непретенциозни видове с плитко вкореняване, които предпочитат слънчеви терени и са издръжливи на ниски и високи температури. За да осигурите лесна поддръжка на Вашата ‘’мини градина” желателно е да подсигурите дренаж на почвата и необходимите органични вещества за подхранване на растението.

Блокчетата за зидане имат семпъл, но функционален дизайн, който е предпоставка да създадете атрактивна градина.

 

 

 

Сподели: