Идеи за лесно оформяне на цветните лехи от Semmelrock

Придайте неповторим чар на градината

4135

Озеленяването и правилното разпределяне на тревните и цветните площи са онзи последен щрих, който придава чар и красота на Вашата градина. Този процес обаче не свършва със засаждането на растенията. Определено ще имате нужда и от подходящо решение за очертаването и разграничаването на цветните лехи от пътеките, тревните площи или от очертаване на свободно пространство около дърветата във Вашата градина. На пазара ще откриете голямо разнообразие от продукти предназначени за това от пластмасови щампи до метални и дървени елементи. За любителите на естетическите и мултифункционални решения Semmelrock предлага „тревен кант“. Продуктът има специфична форма, която позволява да свързвате елементите под различен ъгъл и да постегнете лесно овални форми.  Размерите 22 x 12 x 4,5 cm, Ви дават възможност без тежки физически усилия да придадете желания краен облик на Вашия двор.

 А ето и няколко идеи какво можете да постигнете с „тревен кант“!

vitalconcept.com

Подгответе основата, като осигурите дренажен слой, който ще ѝ гарантира стабилност и  ще отвежда водата в почвата. Заравнете основата с помощта на нивелир и поставете Вашата  декоративна тревна преграда.

Ако обаче желаете да създадете нещо повече вижте нашите предложения за оформяне на „цветно кътче“.

Цветен кът

Първата възможност, която Ви предлагаме, е подходяща за различни по мащаб градини. Можете да го използвате като акцент в тревната зона или като довършващ щрих пред къщата, а защо не и като основен акцент на Вашето пространство, решете сами. 

За да реализирате предложения декоративен цветен кът, са Ви необходими общо 56 броя „тревен кант“, няколко градински инструмента и малко свободно време.

Преди да започнете работа си осигурете: нивелир, канап, рулетка, гумен чук, дървени колчета и лопата или друг подходящ инструмент за насипване или отнемане на почва:

1. Изберете подходящото място. Основата трябва да бъде равна и стабилна (уплътнена основа), без камъни.

2. След като сте подготвили основата, трябва да поставите основните маркери, за оформянето на Вашия цветен кът. Започнете с центъра на кръга, като е препоръчително той да е на минимално разстояние 0,78 от краищата на избраното пространство. Маркирайте центъра с колче. Отмерете канап с работна дължина0.66 m, завържете го за колчето забито в центъра. В другия край на канапа завържете второ колче, вече имате „полеви пергел“, с който да очертаете окръжността по която ще работите.  Външният диаметър на предложения от нас кръг е d = 1.56 m или r = 0.78 m, а вътрешният е 0.66 m.

3. След като сте очертали вътрешния диаметър на кръга можете да започнете подреждането на първия ред. Опънете канапа и забийте второто колче, то ще Ви служи като отправна точка за подреждането на първия ред от елементите. Поставяйте ги един след друг като поставяте заоблената част на единия елемент между заострените зъби на предишния. За да постигнете качествен краен резултат препоръчваме да поставяте елементите плътно един до друг! За кръг с външен диаметър 1,56 m са необходими 17 елемента. Препоръчително е да следите за оформяне на правилна геометрична фигура. Използвайте нивелир за да следите нивото и при необходимост го изравнявайте, като отнемате или подсипвате почва под съответния елемент. Препоръчително е да работите върху субстрат не съдържащ едри твърди фракции (камъни).

4. Запълнете вътрешната част на кръга с пръст до нивото на ръба на тревния кант.

5. За втория ред с външен диаметър 1.48 са необходими 16 броя „тревен кант“. За максимална стабилност подредете елементите на втория ред с отстъп около ½ от ширината на елементите  (6 cm) навътре  спрямо предходния ред. Всеки елемент от този ред се поставя върху два елемента от първия. Отново запълнете кръга с пръст до ръба на  втория ред тревен кант.  

6. За най-вътрешния кръг с диаметър 0,90 m пригответе 23 броя „тревен кант“. Подредете ги изправени със заоблената част нагоре, като с помощта на гумен чук забивате изострените краища на елементите в насипаната вече почва. Следете за поставянето на елементите плътно един до друг с лицевата страна навън като следвате вече оформената рамка от двата външни пръстена.

7. Запълнете готовата консктрукция с пръст до средата на изправените елементи с подходящата торфо-почвена смес, съобразно растенията които ще посадите в новия си цветен кът. За да осигурите по-добри условия на Вашите растения, можете да поставите хидроизолираща мембрана, между изградения декоративен цветарник и почвата. Зависи изцяло от Вас.


8. Засадeте цветята, можете да декорирате повърхността допълнително с декоративни камъни, моулч или друг подходящ продукт. С това само за около час можете да придадете свой оригинален почерк на Вашата градина и да му се наслаждавате.

Ако разполагате с повече свободно време и сте настроени творчески предлагаме Ви още една възможност.

 

За този цветарник е необходимо да разполагате с по-голямо пространство. Започнете с очертаването на терена с помощта на канап и колчета. За предложения от нас модел ще Ви е нужно пространство с дължина 3,54 m и широчина 1,8 m. Подготовката е изключително важна.

1. Трябва да очертаете трите кръга, като първо определите центъра на големия кръг. Препоръчително е центъра на големия кръг да съвпада с центъра на терена, затова очертайте работната площ като поставите колчета в четирите края на правоъгълното пространство с подадените по-горе размери. За да определите центъра опънете диагонали между срещуположните ъгли на страните. Точката на пресичане ще Ви покаже центъра, който трябва да е на растояние 1,77 m от късите страни и на 0,9 m от дългите.

2. Забийте колче, което да маркира центъра. За вече поставеното колче в центъра завържете канап с работна дължина 0,78 m. В края на канапа завържете второ колче. Вече можете да очертаете кръг с радиус 0,78 m, с Вашия полеви пергел. Toва е вътрешният радиус на големия кръг. 

3. Опънете канапа и забийте второто колче в основата, използвайте го за отправна точка. Подреждайте елементите един до друг като използвате очертания кръг за маркер и следете за правилната геометрична форма. За първия ред на големия кръг са Ви необходими 24 броя тревен кант. Поставяйте елементите плътно един до друг, като заоблената страна на всеки следващ трябва да се постави между заострените краища на предишния елемент.

4. След като приключите с подреждането на големия кръг можете да запълните вътрешната част на кръга с пръст до горния ръб на елементите.

5. За двата малки полукръга са Ви необходими по 11 броя елементи за всеки. Първо отбележете центровете и очертайте фигурите. Отмерете 1,19 m от центъра на големия кръг в ляво и поставете колче с което да отбележите центъра на левия полукръг, повторете същата операция и в дясно. Както при големия кръг и тук можете да използвате за очертаване на кръга канап с дължина 0,46 m, завързан за колчето маркиращо центъра и второ колче, с което да очертаете фигурата.

6. Забийте второто колче успоредно на центъра и го използвайте за стартова точка. Започнете да редите елементите с 6 броя по посока на часовниковата стрелка, като завършите до ивиците на големия кръг. След това се върнете и довършете полукръга с 5 елемента.

7. Повторете схемата на подреждане и при втория полукръг.

8. Вече сте готови, ако проявите въображение, можете да поставите втори ред, като поставяте всеки елемент от втория ред върху 2 от предишния, така че да се застъпват.

9. Можете да подредите вътрешен кръг с изправени елементи както в първия ни модел.

Имате много отворени възможности.

10. След като приключите подреждането запълнете конструкцията с предварително подготвената пръст и можете да прристъпите към засаждане на растенията.
Вече сте готови полюбувайте се на своето творение.

 

Който и вариант да изберете можете да сте сигурни, че агресивното навлизане на тревата на територията на цветните лехи ще бъде възпрепядствано, а моравата ще си остане добре оформена и подредена. Наслаждавайте се на Вашата градина и очаквайте новите ни предложения!

 

Сподели: