Грешки, които допускаме в градината (част 2)

Грешки, които допускаме в градината (част 2)

Когато строим къща, мислим за всичко в нея – от ВиК до посления детайл. Но когато създаваме двор? Дали не пренебрегваме някои много важни принципи?

Вече ви показахме 7 често допускани грешки, вижте още 8 такива и как да ги избягвате

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

1. Липса на предварително планиране

Посадъчният материал трябва да бъде избран, като се вземе предвид растежа му в бъдеще - необходимо е ясно да си представим максималните размери и форма на короната на всяко растение от десет до двадесет години. Например, когато засаждате липа, човек трябва да разбере, че след 15 години диаметърът на короната й ще достигне осем метра. Съответно, дори на етапа на планиране на градината, трябва ясно да разберете каква сянка ще падне от нея и какво ще попадне под нея.

 

2. Не мислите за слънцезащита

Много е важно да се определи коя част от градината е по-добре осветена, коя е по-лоша и в зависимост от това засадете сенколюбиви и светлолюбиви растения.

3. Не планирате отводняване

Дори ако районът е сух през лятото, като пясъците на Сахара, извън сезона може да се превърне в блато. Изчакайте до пролетта или есента, за да видите дали имате нужда от дренаж.

4. Не мислите за напояване

Автоматичните напоителни системи са удобни - с тях можете спокойно да оставите градината седмица или дори месец. Дюзи, контролирани от компютърно устройство, се появяват над повърхността на моравата два пъти на ден и след това се крият под земята. Системата е оборудвана със сензор за дъжд - ако е валяло, напояването няма да се включи в този ден.

5. Не мислите за мащаба на проекта

Понякога голям двор се проектира като малък (и тогава там се появяват твърде обширни площи за настилки), а малък двор се проектира като голям и след това е пълен с ненужни подробности, които претоварват пейзажа.

 

6. Твърде много цветни лехи

Цветните лехи, в които има различни видове цветя и не са съразмерни изглеждат зле. Следвайки добре познатия принцип, по-добре е да се засажда по-малко, но по-обмислено. Създайте мащабни „петна“ от цветове, гледайки към които, да усещате свободата и силата на природата. Колкото и да е странно, това правило важи и за малките градини.

7. Поставяте резервоар или каскада близо до оградата

Водната повърхност изглежда хармонично, когато е заобиколена от зелени площи, както е в природата. Премествайки я до оградата, вие се фокусирате върху границата на двора. Декоративните езера или фонтани винаги привличат вниманието, затова ги сложете в центъра.

8. "Плешиви" граници на обекта

Озеленяването на „граничната“ зона е жизненоважно. Ако погледът опира през оградата през цялото време, дворът изглежда много по-малък, отколкото е в действителност.

 

За повече идеи ни последвай в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...