Фугирайте с въображение или как да използвате фугите в дизайна на градината

С продуктите на Semmelrock всичко е лесно 

2662

Пътеките и алеите са част от дизайна на градината и дългосрочна инвестиция, която за да ни служи добре и в бъдеще е важно да се вземат предвид всички условия за перфектно настлана повърхност. Бетонните настилки, не само предлагат разнообразен дизайн, но положени върху водопропусклива основа  без допълнителни свързващи (залепващи) разтвори осигуряват качествено решение с грижа за околната среда, защото не “запечатват“ почвата. Фугите като елемент от системата на свързване на настилката също трябва да бъдат запълнени с водопропусклив материал. От своя страна качествено изпълнените фуги предпазват ръбовете на настилката от обрушване и изделията от напукване. Освен, че обезпечават с дълъг живот настилката, фугите могат да добавят и естетическа стойност. Представяме Ви няколко идеи как да подчертаете ефектната картина на повърхността на настланата площ с помощта на фугите.

Оформете градинските пътеки, площадки и алеи на ‘’широка’’ тревна фуга или използвайте между отделните плочи широки фуги от декоративен чакъл, за да придадете усещане за хармония със заобикалящата Ви среда. Тревната фуга ще създаде легло от естествена зеленина около плочите и те ще се впишат като естествено допълнение към пейзажа, а просмукващата се през фугите дъждовна вода ще я напоява и ще стимулира нейния растеж.

Бели или в цвят, по-малки или по-големи, декоративните камъни също могат да подчертаят пътеката и да фокусират погледа върху ефектната повърхност на настилката. Разбира се, комбинацията между трева и декоративен чакъл също е интересно решение с впечатляващ ефект. За качествен краен резултат, при това без да използвате странични ограничители като бетонови бордюри, можете да осигурите разстоянията между отделните плочи с фиксиращ профил Steinfix®.

Красивият растер на паважа може да направи пейзажа около дома Ви по-привлекателен. Използвайте размера на паветата или плочите, за да повлияете върху визуалното възприятие на пространството. Ако търсите начин да създадете илюзия за по-голямо пространство изберете голям формат плочи. Това означава по-малко фуги, а ако ги комбинирате с фугиращ пясък в същия или близък до настилката цвят ще получите търсения ефект. От друга страна по-малките елементи в настилката налагат повече фуги и следователно натоварват визуално пространството. И тук общият принцип, е че колкото по близък е цветът на фугиращият пясък до цвета на настилката, толкова по-вероятно е дворът да изглежда просторен и обратно, контрастният фугиращ пясък създава динамична картина на повърхността. 

Меланжираните цветове, линеарно разпределени или петнисто разположени по повърхностния слой на плочите или паветата, създават илюзия за по-просторно пространство, защото премахват акцента върху линиите на фугите, но за да избегнете усещането за претрупан външен вид може да изберете среден тон или по-светъл фугиращ пясък, който няма да създаде ярък контраст.

Като дизайнер на външни пространства, Semmelrock разбира необходимостта от  продукт, който осигурява дългосрочна грижа за фугите, без да пренебрегва естетическата стойност на крайния резултат. Ето защо компанията предлага в своето портфолио фугираща водопропусклива смес за настилки, положени по метода на сухия монтаж. Stones Eco предлага избор между три цвята: сив, бежов и базалт, които гарантират висококачествен финиш от ново поколение.

Редовната поддръжка на фугите гарантира стабилност на застланата площ и защитава елементите от ерозия в резултат от процеса на замръзване-размраяване през зимата. Освен, че осигурява дизайнерско разнообразие, Stones Eco покрива най-високите изисквания за екологичност. Благодарение на своята неблагоприятна pН стойност, основната съставка Solid Green Binder предотвратява поникването на трева във фугите, а това облекчава работата по тяхната поддръжка. Реновирането на фугите е част от цялостната поддръжка на настилката. Ако искате алеите и верандата да запазят своя привлекателен вид е необходимо поне веднъж годишно да преглеждате фугите и да ги допълвате при необходимост. Новият Stones Eco свързва безпроблемно вече съществуващия, а способността на съставките да се активират след всеки дъжд или добавяне на достатъчно количество вода гарантира бързо възстановяване на евентуални микропукнатини. 

Независимо кой стил сте избрали за Вашата градина - модерен, минималистичен или  винтидж, комбинацията между настилка, растер и фуги, може да Ви помогне да реализирате идеите си за дизайн на градината. Повече за продуктите в тази статия ще намерите на страницата на компанията: www.semmelrock.bg

Сподели: