Да направим градина на покрива

Защото тя може да е и нестандартна

233

Това, че живеем в жилищен блок в града, не означава, че не може да имаме своя собствена градина и двор. И не, не говорим за онези малки зелени пространства, с които някои кооперации разполагат и могат да се използват от жителите й. Става въпрос за истинска, пълноценна градина. И то не къде е, а на покрива.

Често пренебрегваме това пространство и го оставяме неизползваемо, но реално то крие много потенциал и с разумна инвестиция може да се превърне в красив зелен оазис в сърцето на града.

Един от начините да направите градина на покрива, е да оформите зона с декинг и да сложите големи саксии с цветя и зелени  растения. Ако искате да има и трева, трябва да помислите за подходяща дренажна и поливна система, но тук инвестицията е голяма и поддръжката не е лесна.

Имайки основата на вашия „двор“, вече може да развихрите въображението си и да оформите зелен кът на покрива. Не забравяйте да помислите за подходящата слънцезащита –голям чадър, пергола или шатра. Мебелите трябва да са съобразени с външните условия и да са устойчиви на дъжд и вятър. Осветлението може да бъде от големи фенери със свещи, през лампи, закачени на гирлянди, до осветителни тела, които имат и защита срещу насекоми.

За по – уютен вид, сложете килим и декорирайте с възглавници. Не забравяйте да помислите и за барбекю, както и за помощни маси и мини бар, хамак, врати за мини – футбол, шезлонги…..

Бъдете креативни и превърнете покрива в място за летни срещи с приятели и за почивка в топлия следобед.

А ето няколко красиви и хитри идеи за градина на покрива.

 

Сподели: