6 стъпки за перфектната зелена трева в двора

И кои инструменти да изберем

2906

Каква е първата асоциация, която правите при споменаване на „градина“? Цветя. Зеленина. Дървета. Уютен кът за почивка. Всеки извиква различни асоциации в съзнанието си, но красивата градина няма да е завършена без свежата и зелена поляна. Подобно на дърветата, храстите и цветята в двора, и тя има своите изисквания и иска специални грижи. Слънцето, високите температури, влажността предполагат да й обърнем особено внимание, за да я поддържаме в перфектно състояние.

Ето защо ще обърнем по-специално внимание на тревните площи в градината и какви грижи трябва да положим за тях.

Поливане 

При горещо време зелените площи се нуждаят от ежедневно поливане. Експертите препоръчват пръскачки, които оросяват тревата на капки. Най-добре е да поливате площта веднага след окосяването, като най-подходящото време е привечер или рано сутрин. Желателно е да се избягва поливане, докато припича силно слънце.

Косене

Това е една от най-важните дейности в поддръжката. Косенето трябва да е поне веднъж в седмицата, като се отнема не повече от 1/3 от височината на тревата. С косенето не само се поддържа височината на тревата, но и се постига по -добро аериране и по-добро навлизане на светлина до възелът на братене, когато излизат нови тревни  стръкчета и тревата се сгъстява.

За косенето може да изберете между акумулаторни , електрически или бензинови  косачки.

Когато малката зелена площ около дома е на неравен терен, под наклон или на нея има дървета, храсти или цветя се препоръчва използване на електрически или акумулаторен тример или  лека бензинова коса.

С тях се окосява не само малката тревна площ, но и тревата около дърветата и храстите, както и около цветята, без да бъдат наранени растенията. 

Аериране

Благодарение на аерирането почвата диша, а водата и торовете достигат до корените на тревата. Самият процес представлява пробождане на почвата със специални за целта машини. Експертите съветват да се прави поне веднъж в годината.

За най-добри резултати, изберете аератор VIKING LB 540, който върши и аериране и вертикутиране.

Вертикулиране 

При всяко косене на тревата близо до земята остават дребни стръкчета и сплъстена трева, които задържат водата, торовете и въздуха, а това затруднява растежа на тревата. Експертите съветват да се използва приставка за отстраняване на мъх, с която лесно ще се отстранят тези треви.

Валиране 

За да се получи идеално равен тревен килим, повърхността трябва да се валира със специален валяк. Важно е почвата да бъде влажна, а тревното покритие – сухо. Благодарение на валирането корените се разпределят равномерно по целия повърхностен почвен пласт.

Подхранване

За да се радвате на красив зелен килим е необходимо тревата да се подхранва с азотни торове. Те не само подхранват растежа на стръкчетата, но придават свежия яркозелен цвят на тревата.

За оптимална поддръжка експертите съветват да се използват механични пръскачки, които са удобни за прецизно и фино разпръскване.

 

Сподели: