5 начина да вземем максимума от малко място навън

Вашето място за бягство от градския живот

883

С все по-голямата урбанизация, за хората, живеещи в града става особено важно да създават свои места на открито. Независимо дали говорим за терасата, за малкия двор или за покрива на блока, малката зелена зона се превръща във функционалното, уютно и перфектно място за бягство от ежедневието.

Ако тепърва ви предстои да създадете подобно кътче, вижте няколко съвета за това, как да го направите.

Първо решете какво ще бъде използвано мястото - за забавление, за спокойна отмора или детска площадка. Това ще ви помогне да планирате и решите как да оформите пространството, с какви растения да го запълните. Задайте си въпроси като: Ще ми трябват ли сянка или искам много слънце? След това изберете такива неща, които са функционални и красиви. Например хубава лоза, която дава плодове, прави сянка, но и може да бъде параван, който да ви крие от любопитните погледи.

Ако тепърва ще обновявате пространството, първо го разчистете. Оставете само тези растения, саксии и мебели, които са ви нужни и които смятате, че ще намеря приложение. Всичко ненужно просто изхвърлете.

Ако имате паваж в малкия заден двор, заложете на прост дизайн, без сложни геометрични фигури, които често правят пространството да изглежда по-малко.

Вертикалните градини, саксии за стена и окачени кошници са идеални за малките тераси. Те заемат ограничено пространство и могат да превърнат една скучна стена или зона във фокусна точка. Като алтернатива може да използвате терасирани стелажи.

Килим – с него може да зонирате част от малкия двор или терасата, освен това ще придадете много уют, чар и колорит на пространството.

И не на последно по значение място – запомнете, че няма нужда да слагате много неща, важното е да бъдат правилните.

 

 

Сподели: