10 малко известни факти за мушкатото

Това красиво цвете крие някои тайни  

1501

Мушкатото е сред най – харесваните и предпочитани растения за градината, терасата или балкона, но дали наистина знаете всичко за него?

Градински пътеки, които ще променят двора С тях няма как да не впечатлите  

Това красиво цвете не просто дарява с цветове, но и не изисква особени грижи, което го прави толкова популярно и предпочитано. И ако планирате да посадите леха или саксия с мушкато, ето 10 факта за него, които може би ще ви накарат да го заобичате повече.

Родината му е Южна Африка

10 зашеметяващи декорации с цветя за малкия балконДори и малката тераса може да бъде много цветна

Тук растат над 250 вида диви растения. Първите видове са дошли в Европа през 17-ти век.

Въпросът за пеларгония / мушкато

Мушкатото всъщност е член на семейство Здравецови. За градинари и ботаници той е зимно-устойчив многогодишен храст. За да направим объркването още  по – голямо, ще кажем, че то се нарича още и перларгония. Всъщност проблемът с наименованията датира от 17-ти век, когато първите пеларгонии са били донесени в Европа и са били наречени така, поради тяхната прилика с многогодишното растение.

Културен символ

Няколко европейски държави приемат растението като неразделна част от тяхната култура и символ на тяхната родина. Швейцарците дори го смятат за своето национално цвете.

Стилен декор за стаята

Мушкатото може не само да краси балкони, тераси и градини, но е предпочитано и в интериора. В частност, английското мушкато първоначално е култивирано като домашно растение, а също така се съчетава със съвременния интериор.

Други видове като ангелски очи се чувстват добре на слънчево място в закрито помещение, където създават неповторимо усещане за лято.

Използва се в кулинарията

Pelargonium zonale е сред най-разпространените градински видове и се използва като суровина в парфюмерийната промишленост – за извличане на етерични масла. Цветовете се използват и в кулинарията – при приготвяне на пудинги, желета, сладкиши, чайове и компоти.

Лечебни сили

Цветето има не само декоративни, но и някои лечебни сили. Корените на пеларгония са били използвани от коренното население на Южна Африка за лечение на респираторни заболявания и до ден днешен са основна съставка на естественото лекарство „Umckaloabo“. Също така се казва, че етеричните масла в някои видове ароматизирани здравец помагат за облекчаване на депресията и стреса.

Естествен репелент за насекоми

Някои ароматни видове предпазват от насекоми, благодарение на етеричните масла, които се съдържат в листата им. При най-лекия бриз, тези растения освобождават парфюма си. Най-добрите репеленти за насекоми са здравец с лимонов и портокалов аромат.

Безкраен спектър от разновидности

Повечето хора познават мушкатото с яркочервени или бели цветчета. Въпреки това, то има огромно разнообразие от цветове, листа, форми и размери. Те не само цъфтят в червено, бяло и розово, но и в много други нюанси като розово, виолетово, лилаво, кайсиево, оранжево и жълто, както и широка гама от двуцветни варианти.

Лесен за отглеждане

Мушкатото е изключително лесно за поддръжка и е много  издръжливо, идеално за тези, които не могат или не искат да прекарват много време в грижата за своите растения.

Рекордьор

Когато се полагат подходящи грижи за него, мушкатото може да постигне рекордни размери. Дори има съобщения за видове, за които се предполага, че са достигнали височина от пет метра или обиколка повече от 10 метра.

15 цветя за двора, които издържат при всякакви условияТе са подходящи за сенчест, сух или песъчлив двор
Сподели: