Детска стая за две деца: съвети за дизайна

Детска стая за две деца: съвети за дизайна

Лесно е да създадете стая за едно дете. Но ако трябва да настаните две или три деца в една стая, това вече е по-сериозна задача. Ако говорим за деца с малка разлика във възрастта, тогава съжителството им е сравнително лесно - те се научават да правят компромиси, да споделят, да уважават територията и интересите на други хора. Ако разликата във възрастта е голяма, тогава основният проблем тук може да е свързан с различно ежедневие, децата просто ще си пречат един на друг, за да се отпуснат напълно, да учат или да играят. Всичко това трябва да се вземе предвид при проектирането на детска стая.

Вертикално зониране

Вертикалното зониране е чудесно решение за малки пространства. В този случай поставяме леглата не на пода, а ги правим на две нива. Между другото, може да има няколко такива дизайна, в зависимост от броя на децата. Или, например, ако височината на тавана позволява, може да организираме нивото на мецанина за едно от децата. Предимството на тази техника е, че ви позволява да създадете своя собствена атмосфера във всяка част и в същото време интериорът изглежда по-различен от подобна организация на пространството в една равнина.

 

Има мнение, че дете, което спи на втория етаж на леглото, може психологически да потисне дете, което спи на първия. Това е особено важно при децата близнаци. Според детски психолози от гледна точка на психологията двуетажните легла обикновено не се препоръчват за деца близнаци. Това се обяснява с факта, че едното дете ще има контакт с майката на нивото на очите, докато второто не. В случай, че в семейството има близнаци, по-добре е да има две легла на едно ниво, за да има равнопоставеност.

Хоризонтално зониране

Това е може би най-лесният вариант, подходящ за деца на близка възраст. Ние практически клонираме всички решения, изграждайки ги според принципа на перфектната симетрия: две еднакви легла, две еднакви нощни шкафчета, обща система за съхранение, но разделена на два еднакви комплекта от секции и т.н. Декорът може да варира. Разбира се, не е необходимо да повтаряте всичко като план, особено ако конфигурацията на стаята, площта на пространството или разликата във възрастта между децата е доста значителна. Но също така не си струва да създавате дизайнерски решения, които са напълно несвързани едно с друго. Винаги ще има визуално усещане за хаос в една стая.

Спазване на пропорциите

Колкото по-малка е площта, толкова по-малък обем трябва да бъдат акцентите. В малко пространство е много важно да се поддържа еднаквост. Например, трябва да планираме детска стая от 20 м² за две деца - момче и момиче. Можем да доставим розово креватче за момиче и синьо креватче за момче. Те обаче трябва да са с еднаква форма. Текстил от един и същи цвят ще подравни и обедини тази композиция. Но ако случаят е за стая с площ от 10 м², стаята ще се превърне в кошмар. Затова в детска стая с такъв размер е добре както самите легла, така и цвета им да е еднакъв. Може би дори покривките и възглавниците да бъдат в един и същи цвят.

Нека яркостта идва от декора.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...