5 грешки, които трябва да избягват когато комбинирате баня с тоалетна

5 грешки, които трябва да избягват когато комбинирате баня с тоалетна

Ако планирате ремонт на банята и разполагате с малко място, е нормално да искате да комбинирате помещението с тоалетната. Ремонтът по обединението обаче изисква не само много време, но и значителен финансов ресурс, затова се убедете, че всичко е внимателно планирано и обмислено. За да не бъдете разочаровани от крайния резултат, вижте 5 основни грешки, които трябва да се избягват по време на такива ремонти.

Необходимо ли е да се комбинира?

Преди да се решите да комбинирате двете помещение, помислете за функционалността. Ако сте голямо семейство и банята се използва и като място за преобличане, е доста неудобно от гледна точка на това, че сутрин тоалетната ще е заета, а някой ще чака да може да се подготви. Преценете различните сценарии и планирайте необходимостта.

Също така не се препоръчва да комбинирате банята и тоалетната, ако кухнята е до банята. Разбира се, можете да инвестирате в добра вентилационна система, но не може напълно да премахнете неприятните миризми, които с голяма вероятност ще се усещат в кухнята.

Закон и ред

Ако имате идея да разширите банята, събаряйки стени или да обедините с част от коридора и килера, внимателно проучете дали няма носеща колона, която може да наруши цялостната конструкция. За това е необходимо да имате специално разрешение.

Дали целта оправдава средствата?

Често решението за комбиниране на банята се прави, за да се намери място за миялната. Но заслужава ли да махате стените за това? Много по-лесно е да сложите по - тясна машина под мивката. Ако семейството е голямо и наличието на голяма миялна е необходимо, помислете за вариант, в който да смените ваната с душ и да сложите там пералнята, за да освободите място.

Нерационално използване на пространството

Ако решението за банята е вече взето, трябва да се погрижите за рационалното използване на скъпоценни квадратни метри. Например, мивка или тоалетна е най-добре да се инсталира в ъгъла - това ще спести малко пространство. Под мивката е добре да сложите малък шкаф с рафтове. Ако мястото е тясно, помислете за плъзгащи се врати.

Грешен дизайн на стената

Когато комбинирате банята, е важно правилно да декорирате стените. Често долната част остава тъмна, а горната част е светла. Тази комбинация не е подходяща обаче, защото така пространството визуално ще изглежда много по-малко. За тези, които харесват контрастни цветове, най-добре е да се концентрирате върху вариант "тъмна стена - светла стена". Така ще създадете илюзия за по – голямо помещение. 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...