Грешки при декорирането на баня, които я правят неудобна

Мислете за красотата, но и за удобството

9928

Имайки предвид факта, че банята често е малка, по време на ремонта е необходимо да се обмисли ситуацията от А до Я. Не е достатъчно да се полагат висококачествени плочки и да се поръчва скъпо осветление. Също така трябва правилно да организирате съхранението, да помислите за подреждането на мебелите и да вземете предвид редица други нюанси.

Ето някои грешки, които допускаме често, но е добре да бъдат избягвани.

Грешка 1: Аксесоарите се слагат на ваната

Основни неща, например шампоан, балсам, кърпа трябва да бъдат под ръка, но не да се държат просто на ваната. Затова помислете за система за съхранение, която да е близо до душа или ваната, но и да бъде защитена от водата.

Грешка 2: Мебелите и душа са твърде близко

По време на ремонта малко хора мислят за ергономичност. Но наред с плочките и качествените мебели, мислете за удобството. Например вратите на шкафа да се отварят без проблем, да има място за минаване и достатъчно удобство за къпане и тоалет.

• Минималното разстояние между водопроводните инсталации трябва да бъде 75 см, за да можете лесно да стигнете до шкафа или мивката, без да докосвате нищо. Същото разстояние трябва да бъде между оборудването и стената / вратата.

• Не инсталирайте тоалетната близо до стената - разстоянието трябва да бъде най-малко 40 см (ако броите от средата на тоалетната).

Грешка 3: Лошо преценена височина

Изглежда, че изобщо няма значение каква е височината на мивката, отстрани на банята или кранчето над мивката. Всъщност тези нюанси са много важни. Ето няколко насочващи размера: височината на мивката трябва да бъде между 80 и 100 см - това е цифрата от ръба на купата до пода. Що се отнася до височината на душ кабината, тя трябва да бъде най-малко 195 см. Максималният индикатор е 2 метра - изключение може да се направи само ако в апартамента живеят много високи хора. Средната височина на страната на ваната от пода е около 60 см. Когато поставяте крана, уверете се, че височината отстрани на ваната е 15-20 см. В душ кабината тази цифра може да бъде увеличена до 80 см и да се движи нагоре (ако е необходимо).

Грешка 4: Недостатъчно органайзери и разделители в чекмеджетата

Разбира се, може просто да подредите всички предмети на рафта, но ще изглежда небрежно. Освен това такова подреждане на предмети няма да добави удобство - ще ви е трудно бързо да намерите необходимоте аксесоари. Затова е по-добре да закупите специални органайзери и разделители в чекмеджетата, така че да можете да категоризирате личните хигиенни артикули.

Грешка 5: Не слагате отопляемата релса за кърпи

Въпреки името на уреда, неговата функция надхвърля сушенето на кърпи. Той също така отоплява банята, като по този начин я предпазва от плесен. Затова не го пренебрегвайте.

Грешка 6: Няма място за съхранение на консумативи

Ако апартаментът няма килер или шкаф, специално оборудвани на балкона, тогава в банята се съхраняват препарати,  парцали, кофи, битова химия. Но тук идеята е не само да ги съхранявате, а това да бъде по възможно най-дискретен начин. Или казано с две думи – помислете за шкаф и за тях.

 

Сподели: