5 факта, които трябва да имате предвид, когато проектирате баня

Как да намерите правилния стил  

966

Използвана ежедневно и от всеки член на семейството, банята заслужава също толкова внимание, колкото всяка друга стая. Ако имате възможност да започнете от нулата или да актуализирате наличното в момента пространство, си струва да инвестирате време, за да я направите по правилния начин.

Ето 5 неща, които трябва да имате предвид, когато проектирате банята на мечтата си.

1. Оформление на банята

Преди да започнете да търсите плочки и акценти, уверете се, че внимателно сте обмислили оформлението на банята. Добре проектираната баня не само изглежда добре, но и е функционална.

Когато планирате банята, помислете за вашата рутина, за начина ви на живот, какво харесвате и какво не. Искате ли вана? Или предпочитате супер модерна душ кабина? Разгледайте моментното състояние и разположение на тръби и електрически контакти - особено ако работите със строг бюджет - тъй като те могат да бъдат скъпи за преконфигуриране. Не забравяйте осветлението и вентилацията, когато работите по поставянето на телата, избягвайте претрупването. Консултирайте се с водопроводчик и електротехник за всякакви промени по ВиК и ел. системите.

2. Направете осветлението звездата на помещението

Осветлението играе ключова роля във функционалността и настроението на банята. Доброто осветление може да помогне да увеличите визуално помещението, ако е по – малко. Изберете осветление, което най – добре отговаря на нуждите ви в банята – може да зададете релаксиращ тон с по-топла светлина, или сложете по-ярка светлина над мивката, ако там се гримирате. Димерите са лесен начин да създавате различни сцени, затова помислете и за този вариант.

Висящите светлини са стилен начин за осветяване на банята. Те дават интерес към пространствата и задават тон. Ако искате да направите малка актуализация на банята, висящите светлини могат да бъдат лесен и ефективен начин да добавите стойност към съществуващото пространство.

3. Мислете за пространството прагматично

Избягвайте да претоварвате банята си с модерни мебели или елементи, които сте виждали в други бани, а работете според размера на вашата. С правилното планиране, дори и най-малките пространства могат да се превърнат в релаксиращи и функционални бани. Възползвайте се от всеки ъгъл, който имате и изберете модерен дизайн.

Плаващите мивки ще направят пространството да изглеждат по-голямо, освобождавайки подово пространство, което иначе би било заето от обемисти шкафове.

По-големи огледала с тънко рамкиране ще създадат илюзията за пространство. Плочките от пода до тавана са също трик за визулано увеличение.

4. Покажете вашия интериорен стил

Потърсете дизайни, цветове и финиши, които допълват останалата част от дома ви, за да създадете усещане за сплотеност. С толкова много материални опции на пазара, никога не е било по-лесно да постигнете точния вид, който търсите. Създайте плавен преход, като използвате плочки, подобни на тези, които използвате в кухнята или друга баня.

Играйте с по-фини детайли като кукички, дръжки за шкафове и перила за хавлии, и обмислете приспособления, които ще вдигнат стила на вашата баня. Ако винаги сте залагали на класически бял капак на тоалетната, защо да не експериментирате със златен или матов вид за по-модерен вид?

5. Съхранение

Като едно от най – натоварените помещения в къщата, банята трябва да бъде организирана и подредена. Нехигиенични, разхвърляни дрехи и кърпи, ще разрушат интериора и стила, колкото и скъпи материали да сте вложили.

Ако работите с ограничено пространство, планирайте внимателно опциите за съхранение. Минималистични и евтини, вертикални стелажи ще ви помогнат да редуцирате хаоса на пода и да съберете всички тоалетни принадлежности.

Куките са чудесно решение за кърпи или да закачите кошници с малки аксесоари в тях.

Сподели: