Зелени мебели

В момента двамата разполагат с три екологично съобразни продукта – кана...

740

Бившите инженери от Apple Брад Сюел и Раул Молина наскоро стартираха кампания – става дума за линия от „зелени” мебели, чието производство се случва не къде да е, а в Сан Франциско.

В момента двамата разполагат с три екологично съобразни продукта – канапе за двама, стол и диван. Целевата група обхваща всички хора, които търсят интелигентно конструирани мебели, на изгодна цена и щадящи природата. 

Мебелите са направени от преработени материали, които имат дълъг живот. Дизайнът им е толкова остроумен, че всяка една част може да бъде изпратена по пощата.

Един от създателите - Брад Сюел, споделя, че не е смятал, че някой ден ще се заеме с бизнес с мебели. Осъзнава е, че върви по нови, нетрадиционни пътеки, когато се превръща в дизайнер на мебели. По време на работата си в гиганта Apple Брад се занимава с именити продукти като iPhone и iPod.

Именно там той научава доста неща за световната дистрибуционна мрежа и разбира, че легендарните дизайни на Apple ще се отразят върху начина му на работа върху настоящия му проект, свързан с мебели.

Идеята за преосмисляне на купуването на мебели се заражда от личния опит на Брад, който по време на студентските си години попада в истински хаос, когато става дума за мебелиране на студентския апартамент. Като много други млади градски професионалисти, Сюел има око за дизайн по силите на бюджета на един студент.

Това, което му прави впечатление, е, че е трудно изпълнимо да се намерят качествени мебели на ниска цена. Особено онлайн. По онова време той не намира кой знае каква разлика между водещи вериги мебелни магазини и тези за по-висок стандарт.

Накрая, уморен да гледа как евтината мебелировка отива в поредната кофа за боклук, Сюел започва да замисля план – как да създаде мебели, които да не се хвърлят през няколко години. Съобразявайки се мобилността на съвременния американец, който често пътува и сменя местоживеенето си, Брад решава да създаде мебели, които лесно могат да бъдат изпратени по пощата.

В сътрудничество с баща си, който е дърводелец, Брад създава бюро за стаята си. То може лесно да бъде разглобено и отново с лекота сглобено. Идеята получава продължение и креативният млад човек се запитва: „Дали не е възможно да създадем диван?”.  И така, идеята е превъплатена днес на дело.

Работната база на предприемачасе установява в Емеривил, Калифорния. Точно срещу залива на Сан Франциско, където със семейството му с часове са прехвърляли идеята как да създадат евтини мебели, които лесно се сглобяват и могат да бъдат транспортирани безпроблемно.

Още в самото начало е вградена идеята за екосъобразността на продуктите. Но не е ли днес всичко направено в Китай? Възможно ли е местните производители да се справят с конкуренцията на китайските? Както Сюел казва: „Трудно е да се конкурираш с мащабите на ИКЕА”. Така предприемачът насочва погледа си към местни изделия и такива, произведени от домашни производства.

Благодарение на избягването на логистични разходи и транспорт по море, компанията спестява доста средства.
Към момента резултатът от иновативния начин на мислене на Брад се изразява в няколко продукта: стол, канапе за двама, диван – всички те са изключително прости като дизайн, не вредят на природата, характеризират се със съвременен стил и „са създанени за да пребъдат”, както посочва Сюел.

Потребителите не са оставени пасивни в проекта на предприемача. На техния избор са оставени завършителни елементи като крачетата на мебелите и калъфките. Поръчките могат да се осъществяват онлайн и се доставят с обикновена поща в рамките на три дни.

Сподели: