Важни критерии за избор на килим в стаите

Кои цветове и форми са подходящи за  вашия дом

3620

Ако нещо изглежда да липсва в иначе добре обзаведената ви стая, шансът това да е един килим е голям. Той е добър топло и звуко-изолатор, приятно е да се стои на него и е наличен в голямо разнообразие от цветове, модели и текстури, но изборът му зависи от помещението, за което ще бъде предназначен.

Спалня
Килимът в спалнята трябва да подсилва усещането за тихо и спокойно убежище. Избягвайте ярките и смели цветни модели, които могат да бъдат натоварващи за атмосферата. Светлите и неутрални тонове ще ви носят мир и покой, а тъмните уют и интимност. Що се отнася до размера, нека бъде голям и пухкав, а ако е от стена до стена ще направи спалнята още по-комфортна. Като алтернатива на това, може да помислете за поставянето на малки черги от двете страни на леглото, за да осигурите на краката си топло място, на което да стъпят в студените зимни утрини.

Относно материала може да изберете дали да бъде синтетичен или от естествена вълна. 

Детската стая
Препоръчителни са ярки, весели и контрастни тонове. Освен, че трябва да е устойчив на износване, добре е власинките да са между 5-15 мм. Килим от полиамид е най-подходящ за детски помещения, той е:

  • хипоалергенен;
  • антистатичен;
  • има степен на пожарообезопасеност;
  • лесен за почистване.

Дневна
Това е мястото, където може да се развихрите и да направите всичко в зависимост от вашите вкусове, стил и бюджета, който сте си определили. Килимът не трябва да бъде доминиращ елемент в стаята, той трябва да бъде част от цялостната схема и да хармонира с мебелите и аксесоарите. Препоръчителна е късовлакнеста настилка, която е много практична за поддръжка. Като отново може да избирате дали да е от изкуствена материя, която е обработена специално за устойчивост на износване и дълготрайност на цвета или естествена, която ще придаде лукс на интериора, но изисква повече грижи. Или комбинацията от вълна и акрил, която пък ще ви предостави най-доброто и от двата материала.

Антре и коридор
Тези помещения дават тон на околните стаи. Това е областта с най-висок трафик в къщата и е необходимо настилката да бъде с по-висока плътност, която ще устои дълго на натоварване, особено ако не държите на политиката "без обувки" в дома си. Заложете на едноцветните модели, независимо дали са пастелни или ярки. Присъствието на твърде много орнаменти може да придаде карикатурен вид на тази зона.

Всеки сам решава на кой стил да заложи в интериора си, важното е навсякъде той да е еднакъв, за да се придаде на дома, цялостен вид и практичен дизайн. За радост килимите  днес са доста достъпен елемент от дизайна, с който да сглобим пъзела на домашния уют. 

Сподели: