Трябва ли да ползваме различни чаши за различните вина

Формата прави разликата  

203

Много от нас питат дали наистина има основателна причина да се инвестира в различни по форма чаши за всеки вино или това е просто маркетингов ход. Краткият отговор, за всички,  които ценят виното и искат да извлекат максимума от него, е Да, всяко вино изисква различна по форма чаша.

12 идеи за съхранение на чашитеВъведете ред в кухнята  

Сетивното възприятие на виното реално зависи от типа чаша, в която го пиете.  Изборът на подходяща чаша осезаемо влияе на ароматите и цялостното изживяване от дегустацията на едно и също вино, като изважда различните букети. Благодарение на формата може да усетите аромата и текстурата му, твърдят експертите.

Как да декорираме масата?Нека празничното настроение се почувства във всяко кътче на дома

Австралийскоият Royal Society of Chemistry публикува резултатите от проучване, показвайки визуализация на това, как формата на чашата влияе върху разпределението на етанола във виното. Според него тя е определяща за скоростта, с която се освобождават ароматите, променяйки цялостния вкус.

Разбира се, не е необходимо да купувате всеки вид чаши, които са на пазара, но ако искате да се насладите оптимално на различните видове вини, може да инвестирате в три вида чаши. Освен това комплект красиви чаши ще направи и евтиното вино да се усети по – луксозно и вкусно и ще добави изискван вид на масата.

Важна характеристика за всички чаши за вино е, че тялото е леко заострено към върха. Това позволява на вкуса да се засили.

Бяло вино

Шардоне и по-богатите бели вина е добре да сервирате в по – широка чаша, за да се осигури оптимална аерация. Ароматни бели вина като ризлинг и мускат изискват по – тясна и малка чаша за подобряване на ароматните качества. Общо правило за белите вина е, че стъклената чаша трябва да има достатъчен обем, за да освободи място на букета от аромати.

 Червено вино

Стандартната чаша за червено вино също е във форма на лале, малко по-висока и широка. Широкият отвор позволява по-голяма площ за аерация, така че виното да диша и напълно да освободи аромата и букета си.

За висок клас вина като Pinot noir, Barolo или Piemonte,  изберете чаша тип „балон“. Тя позволява на виното да развие свое изтънчен аромат по най-добрия начин. Освен това тези чаши трябва да се пълнят най-много до една трета.

Шампанизирано вино

Чаша с формата на флейта запазва мехурчетата и е идеално за сухи вина. Подобна форма е подходяща за по-ароматни, плодови вина като Prosecco.

 

 

Забавни и креативни идеи за организация на чашитеПревърнете ги в част от декора 
Сподели: