Съвети за почистване на ламината

Какво да правим и какво не

23036

Все повече хора решават да инсталират ламинирани плоскости в домовете си и няма нищо чудно в това. има огромно разнообразие от модели, цветове, класове. Ламинатът е достъпен и се слага лесно. А най – хубавото е, че ако изберете бюджетен вариант, може да го сменяте често.

Как обаче да поддържаме ламинирания под. Не е тайна, че той е малко по – труден спрямо естествения под, но има решения и за него. Ето няколко съвета от The Spruce.

Отговори на 5-те най-често задавани въпроса - Какво е бъдещото отопление и какво трябва да знаем преди да изберем?

Метенето на ламината е грешка.

Може да звучи странно, но традиционната метла не е най-доброто решение за ламинирания паркет. Най- добре е да ползвате прахосмукачка, за да почистите качествено, защото обикновената метла оставят зад себе си твърде много частици. Те се смесват с мокрия моп след това и крайният резултат са видими следи.

Не е задължително да слагате препарат за ламинат.

Някои хора имат определена марка препарат за под, която обичат и колкото и да е скъпа, не се отказват от нея. Все пак това не винаги е решение, защото и с обикновена вода може да имате не по – малко добър ефект, а винаги може да направите и домашен такъв. Не се изкушавайте да слагате прекалено голямо количество, защото това означава повече усиля, за да го отмиете след това.

Внимавайте с течностите

Водата е колкото ценна за почистване, толкова и опасна, защото може да проникне между плоскостите и да доведе до подуване, което да повреди ламината. За да почистите пода, не се нуждаете от голямо количество вода. Сложете толкова, колкото да почистите, а не да се наложи да попивате. Подът трябва да може да изсъхне сам в рамките на 1-2 минути, след като сте го изтрили.

Как да направите пода да заблести

След като минете пода с вода (вода и препарат) и влажен моп, оставете за няколко минути, след което забършете със сух микрофибър. Вариант е да налеете в спрей бутилка малко препарат за ламинат и да напръскате кърпата. После само полирайте.

Защитете пода

След като вече се радвате на чист и блестящ под, трябва да помислите как да го предпазите от драскотини. На първо място, погрижете се да сложите протектори на крачетата на мебелите и на столовете. Редовно минавайте с прахосмукачка, за да отстраните всички твърди замърсявания, които могат да наранят повърхността. Тези прости техники ще ви помогнат да се радвате дълго време на красив и защитен под.

Сподели: