Неща, които ще изчезнат от ежедневието ни след 20 години

Неща, които ще изчезнат от ежедневието ни след 20 години

Спомняте ли си времената, когато се използваха стационарни телефони, обемни кухненски роботи и флопи дискове? Днес такива неща изглеждат рядкост, което означава, че може би след няколко десетилетия това, което активно използваме, също ще потъне в забрава. Ето няколко предмета, които имат всички шансове да изчезнат от ежедневието в близко бъдеще

Kредитни/ дебитни карти

След като монетите бяха заменени от банкноти, след това парите бяха заменени с чекови книжки, след това с карти. Днес плащането може лесно да се извърши с помощта на смартфон с едно движение на ръката. Възможно е с развитието на цифровите технологии след няколко десетилетия само тези, които основно предпочитат да живеят по старомодния начин, да имат карта.

Ключове

Портфейл, ключове - преди без тези неща се страхувахме да излезем от къщата. Много скоро обаче няма да има нужда от ключове. Още днес можете да отворите входната врата или да запалите колата дистанционно, без дори да слагате ключа в ключалката! Достатъчно е магнитният чип да е наблизо и на смартфона да се изтегли специално приложение. С развитието на тенденцията за електронни брави, защитата от хакери, които разбиват кодове по същия начин, по който някога крадци влизаха в апартаменти, ще става все по-сложна.

Кабелна телевизия

Защо да плащате за пакет кабелни канали (повечето от които така или иначе не гледате), когато можете да преминете към цифрова телевизия? Днес, заедно с достъп до мрежата, интернет доставчиците предоставят възможност за използване на много телевизионни канали. Да, и рейтингите на последните постепенно намаляват - потребителите преминават към платформи за забавление като онлайн кина и услуги за стрийминг.

Дистанционно за телевизор

Някога това също се смяташе за чудо на технологията, защото първите телевизори бяха настроени ръчно направо на устройството. Днес необходимостта от дистанционно управление с бутон вече не е необходима - гласовите асистенти стават нещо обичайно. Системи като Alice и Siri могат да включват и изключват устройства, да регулират силата на звука, да сменят каналите, да търсят информация в търсачка - и това не е пълен списък на всичките им възможности.

Найлонови торбички

Засега никой не може да даде точен отговор на въпроса с какво точно ще бъдат заменени - но фактът, че в краткосрочен план опаковките може да изчезнат от живота ни, е доста вероятно. Екологичните законопроекти за премахване на употребата на пластмаса за бита се обсъждат от години и прилагането им е само въпрос на време.

Устройство за зареждане

Смята се, че обикновените захранвания и кабели ще излязат от употреба - безжичните стъпват по петите на класическите устройства. Възможността за зареждане "по въздух" вече се използва от собствениците на смартфони от последно поколение, което означава, че през следващите години технологията ще се разпространи извън луксозния сегмент.

Паспортът

Дигиталните технологии изместват хартията и е напълно възможно скоро обичайните паспорти да бъдат заменени от една карта или дори чип, който ще съхранява всички важни документи (паспорти, шофьорски книжки, медицински полици, банкови карти). Както и да е, нашите данни вече са дигитализирани, така че следващата стъпка и пълното отхвърляне на хартиените документи не е далеч.

 

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...