Може ли тричленно семейство за живее в стая с площ от 40 кв. м

Чудесата на креативния дизайн

11452

Възможно ли е да се създаде удобно пространство за жена и двете й деца на малка площ? И така, че интериорът да е стилен и модерен? Оказва се, че да.

Основната трудност, която дизайнерите трябва да преодолеят, е да ограничат малка площ, така че всеки член на семейството да има свой собствен ъгъл, който да отговаря на неговите изисквания.

Клиентът, майка на две деца, иска да има слънчев интериор, но в спокойни цветове с минимум дърво и елементи на таванско помещение; момчето се нуждаеше от отделна работна зона и възможност да играе с приятели в X-box, а момичето, наред с други неща, искаше да има пуф круша. И разбира се, е необходимо да се помисли за удобна система за съхранение, вградена и дори скрита, която да не заема много място.

Вратата на банята в коридора е преместена, за да не блокира коридора. След това е издигнат подиум в стаята, където е разположено спалното и работното място на момчето. Тази зона е разделена от общата с помощта на шкафове с различна височина, място за съхранение има под подиума.

Лоджията е изолирана и превърната в своеобразен кабинет и място за почивка. Оказва се, че леглото на по-младата домакиня е разположено до прозореца и тъй като прозорците на апартамента са обърнати на юг, в стаята има и затъмнени завеси.

По желание на главата на семейството за стените е използвана светла боя: матова за стаята и полуматова за останалите стаи, а всички ярки акценти са в зоната на момчето - те лесно и бързо се подменят по желание.

За да направят неутралния интериор по-интересен и в същото време допълнително да ограничат пространството, осветлението е решено на много нива. Горна светлина, настолни лампи, стенни лампи в рамки, вградена светлина в коридора и спотове в кухнята и лоджията.

По-голямата част от мебелите са по поръчка и могат да се трансформират или изпълняват няколко функции. Ярък пример е кухненска маса на колела, състояща се от две различни нива.

Мечтата на собствениците за незабележима система за съхранение се сбъдва. Удобните вградени гардероби обединяват коридора и кухнята и изобщо не се виждат. Банята визуално става по-просторна с душ кабина и вградена ВиК инсталация.

Сподели: