Как да окачите подкова за късмет

И за какво помага

547

Монтирането на подкова над врата или стена, за да донесе късмет, е практика, която датира от много отдавна. Тъй като е направена от желязо - силен метал, който акумулира силата на огъня в себе си, тя придоби магическо значение.

Подковите осигуряват защита на копитата на конете, позволявайки им да пътуват без наранявания, което е късмет както за коня, така и за ездача. Вярата, че подковата носи щастие, произхожда от далечното минало.

Основната задача на подковата като талисман е да привлече или запази късмета в къщата, както и да предпазва от зли духове. Първите легенди за подковата като талисман датират от 10 век сл. Хр. Тази легенда разказва, че един от светиите, който тогава бил ковач, сам подковал дявола, но взел от него обещание винаги да уважава подковата и никога да не влиза на мястото, където тя виси над вратата.

Този, който намери подкова, трябва да я донесе в дома си и да я закачи над вратата. ПСмята се, че тя може да предпази домвоете от злите духове и по този начин да донесе (или да запази) късмета.

Има по-реални обяснения за "магическия" компонент на подковата. В древни времена професията на ковач се е смятала за много почтена и е голям успех да станеш поне ковач чирак. Освен това по-ранните подкови са били прикрепени към копитата на конете със седем пирона, а числото седем е друг символ на късмет. Подковата се превърнала в много мощен амулет на къщата и хората, живеещи там.

Традицията за окачване на подкова над вратата продължила и с течение на времето към нея започнали да се добавят нови легенди. И така, през Средновековието в Европа хората вярвали, че подковата може да защити къщата и нейните жители от вещици.

За да окачите правилно подкова, не са необходими специални познания. Единственото нещо е, че да вярвате, че амулетът е не само част от декора, но и ще донесе късмет.

Изберете място за подковата - например над врата - за предпочитане входа. Окачването отвън или вътре няма значение, важното е подковата да е здраво закрепена. Прикрепете подковата на избраното място, с върховете нагоре или надолу, в зависимост от вашите предпочитания. Уврете се, че тя се вижда добре. 

Формата на подковата няма особено значение. Просто вземете тази, която ви харесва най-много на външен вид. Важно е да окачите вече използвана подкова. Енергията от благородно и силно животно не само ще засили ефекта на късмета, но също така е в състояние да прехвърли част от жизнената енергия.  Хубаво е да потърсете подкови, предназначени за седем пирона, които също ще донесат допълнителен късмет. Истинският късметлия ще бъде този, който намери или придобие подкова, която някога всъщност е била на кон.

Хората, които закачат подковата с главата надолу, искат да привлекат просперитет и положителна енергия в къщата.

Ако искате да се предпазите от зло око и завистниците, окачете подковата „рога надолу“.

Според някои обаче рогата трябва да са насочени нагоре, така че чашата на късмета в тази къща никога да не изтича и винаги да е пълна.
Привържениците на обратните възгледи вярват, че късметът трябва да тече от купата към всеки, който влиза, и следователно храмовете трябва да гледат надолу. Окачвайки подкова с рога надолу от древни времена се е смятало, че всички тайни планове на враговете няма да могат да влязат в къщата. Затова просто закачете талисмана както искате. 

Сподели: