Kак да изберeм подовата настилка в дома?

Съветите на нашия интериорен дизайнер

799

Подовите настилки са изключително важна част от интериора на вашето жилище. Изборът е голям и зависи до голяма степен от типа помещение, колко хора го обитават, какъв е вашия индивидуален стил.

Нашият интериорен дизайер Ивета Попова разглежда 6-те най-популярни решения с техните предимства и недостатъци!

ПАРКЕТ

Паркетът е класиката в жанра! Той е изключително топъл, устойчив, естествен и за това предпочитан от голяма част от хората. Най - популярният тип е дъбовият паркет, но все повече се търсят екзотични варианти като бразилска череша, тасманийски дъб, орех или бамбук. Можете да сменяте облика на своя паркет посредством разнообразните масла и лакове, които го предпазват, а след време с лекота да го напаравите нов като го „изциклите“. Ако заложите на паркет, трябва да сте внимателни с разливането на течности и като цяло с влагата в помещението.

Бидейки естествен материал, паркетът рейгира на прекомерна влага или засушаване, като променя геометрията си. Растерът на паркета е въпрос на лично предпочитание, като далеч не е задължително да изберете традиционнните дълги, прави дъски. На мода са класическата“ рибена кост“, както и всякакви геометрични форми.

ЛАМИНАТ

Ламинатът е един от най-предпочитаните материали за подови настилки. Много лесен за поставяне, непретенциозен откъм поддръжка, доста по-ценово достъпен от паркета.Той представлява комбинация от дървесни влакна, меламин, фенолни смоли, както и хартия с високо качество на печат. Отделните слоеве на ламината са свързани с помощта на специални лепила, които дават на крайния продукт своята устойчивост и сила. При по-луксозните варианти горният слой може да бъде от естествено дърво, което придава изключително реалистичен вид на настилката.

КОРК

Ако искате да сте природосъобразни, добра идея е да се насочите към макар и не толкова популярния у нас корков под. Благодарение на порестата си структура, кой е шумопоглъщащ, мек и приятен на допир. Корковия под поглъща вибрациите и се предлага в рзлични цветови гами, на ролка или пък на плочки. 

ПЛОЧКИ

Гранитогресът е доста разпространен и предпочитан материал за подова настилка. Цената му е значително по-достъпна от тази на естествения камък, а и е значително по - лесен за поддръжка. Предлага се в различни стилове и цветове, често дори имитира дърво. Те са износо - устойчиви, а богатото разнообразие ви позволява да гибкомбинирате по всевъзможни начини! Актуални са убедителните имитации на мрамор, чиято текстура може да бъде лъскава или матирана, а за повече лукс можете да заложите на медни акценти.

ВИНИЛ

Виниловият под е настилка, която си струва да се има в предвид, когато искате категорично да решите проблема с влагата в помещението. Много удачен е за мазета, кухни, бани и обществени интериори( офиси, магазини). Много лесен за чистене, доста по-комфортен като усещане от плочките, предлага се в различни размери, на ролка или на плочи. Важно правило при избора му е дебелината на настилката-колкото по-дебела, по-износоустойчива е. За дома 2-3мм са достатъчни, но помещения със засилен „трафик“ ви трябват поне 55-70 мм. Ще се изненадате какво разнообразие от видове и стилове има на пазара, при това на добра цена!

ВИДИМ БЕТОН

Саморазливните подове и видимият бетон са изключително популярен „тренд“ в днешно време. Бетонът може да има различни покрития и щампи, да наподобява полиран мрамор, груб камък, тухлички и изобщо всичко, което си пожелаете. Няма ограничения на дизайнерските възможности и това е истинската красота на бетонния под. Искате устойчив във времето под? Бетонът се държи като никой друг материал, при това не изисква никаква поддръжка! Изразете артиста в себе си и експериментирайте!

КОМБИНАЦИЯ НА НАСТИЛКИ

Ако артистичната ви натура търси нещо по-различно можете да миксирате различните настилки и така да придадете уникална визия на своя дом! Плочки и паркет, саморазливна замазка и щампован бетон, винаги с естествено дърво за повече топлина. Комбинирайте не само различни материали, но и геометрични форми и едрина на избраните плочи. Избраните материали могат да се поставят и на стената, а защо не и на тавана?

 

 

 

 

Сподели: