Ето защо алуминиевото фолио има лъскава и матова страна

Отговорът на един от спорните сред кулинарите въпроси  

2251

Това е един от най – често задаваните въпроси и все пак се колебаем дали да го зададем отново на нашата майка – На коя страна трябва да сложа фолиото когато пека нещо? Трябва ли да бъде с лъскавата страна нагоре? Погрешно ли го слагам? 

Компетентните готвачи най – вероятно въздишат и клатят глава. Защото се оказва, че няма "правилна" страна на алуминиево фолио, която да се използва при готвене. Според Huffington Post, те са еднакво ефективни при нагряването, така че просто изберете която страна предпочитате.

Тогава, защо фолиото има две страни, ако няма трик? Експерти в Reynold's Kitchen казват, че разликата между двете страни се дължи на производствения процес, наречен фрезоване, при който се прилага топлина и напрежение за опъване и оформяне на фолиото. Два слоя фолио се притискат заедно и се ресоват едновременно.

"Когато фолиото е в контакт с друг слой, това е матовата  страна, обясняват от компанията. "Лъскавата страна е странично фрезована, без да е била в контакт с друг лист метал. Ефективността на фолиото е една и съща, от която и да е страна да която използвате."

Внимавайте обаче, защото има и т.нар. незалепващо фолио, при което само матовата страна е такава.

И така, следващият път когато печете, не се мъчете да помните „От коя страната да сложа фолиото?“

Сподели: