8 дизайнерски трика, които ще направят дома ви по – красив

Да надникнем в тайните на професионалистите  

7308

Има някои правила при дизайна на дома, които интериорните специалисти често си спестяват и не ги споделят. Все пак те са общоприети, не са тайна, но ефектът който се постига е забележителен.

Възглавниците

Следвайте правилото – 50 см възглавница, след това 40 см- съчетайте цветове и шарки. Завършете с цветна продълговата възглавница за акцент.

Картините

Картините трябва да бъдат закачени на определено място и то е между 7 и 20 см над дивана – колкото по – дълга е картината, толкова по – малко е разстоянието.

Книгите

Аранжирайте книгите правилно – 60% вертикално, 40 % хоризонтално. Това създава баланс. Хоризонталните книги подредете на по – високите рафове. Зелено растение ще добави свежест.

Огледало на стената

Огледалце, огледалце на стената, къде е най-добре да те закача? На около 145-150 см. от земята, центрирано, казват експертите. Ако търсите игра на светлината, закачете го срещу прозореца.

Килимът

Масата трябва да е в центъра на килима, около нея подредете мебелите. Ако килимът е по – голям – предните крачета на мебелите трябва да го настъпват, а задните да са на пода. Ако е по – малък, нека мебелите леко го застъпват. Ако имате голяма семейна стая – сложете два малки килима, с които да оформите отделни зони.

Маса за храненене

Преди да купите масата – измерете я. Ако е кръгла, нека да бъде най – малко  90 см., за да има достатъчно място на нея.

Цветовете

При избора на цветова палитра, следвайте правилото -  60 % от стаята да е основният цвят, 30% вторичен цвят и 10 на сто за цветен акцент. В обстановка на класическа стая, това означава – стени като доминиращ цвят, тапицерията -  вторичния цвят и възглавниците - цвят акцент.

Масичката за кафе

Обикновено диванът е около 50 см. висок, затова изберете масичка с височина 40-50 см, която да е на около 30 см. от дивана.

Сподели: