7 естествени почистващи средства

Ще имате същите резултати с природни продукти  

241

Ако сте като повечето домакини, вероятно имате кухненски шкафове и тоалетни, преливащи от препарати, спрейове, кърпички и дезинфектанти. И дори да използвате всички тях в усилията ви да поддържате къщата чиста, има реален шанс те да не са най – доброто решение за вас и вашето семейство в дългосрочен план.

Знаехте ли, че нашето ежедневие има повече от 80 000 известни химикала, някои от които се смята, че причиняват репродуктивни, неврологични или имунни нарушения при хората. За щастие има няколко прости и бързи стъпки, които можете да предприемете веднага, за да изхвърлите химичните препарати и да започнете да чистите дома си безопасно.

1. Променете начина, по който чистите кухненския плот

Вместо да пръскате плота в всевъзможно, обещаващи чудо препарати просто почистете с кърпа от микрофибър с вода. Ако има упорито петно, използвайте сода за хляб или смесете малко вода, кастил течен сапун и 10 капки етерично масло от лимон, за да направите домашен препарат.

2. Избягвайте агресивните препарати за фурна

Фактът, че много препарати за фурна изискват ръкавици, говори за тяхната токсичност. Вместо тях използвайте обикновена сода. Смесете с малко вода до получаване на паста и натрийте фурната. Оставете за една нощ, след което избършете.

3. Използвайте сода и лимонена киселина за тоалетната

Отново содата е безценен помощник, този път за тоалетната чиния. Поръсете чинията и изтрийте с четката. Ако има упорити петна, поръсете с лимонена киселина и оставете за една нощ.

4. Отървете се от мухъла с оцет

Мухълът може да причини сериозни здравословни проблеми, затова е важно да се защитите от него. За да почистите непорести повърхности, може да направите разтвор от 80% бял оцет с 20% вода. За порести повърхности, като нетретиран дървен материал, използвайте 70% алкохолен разтвор.

5. Проветрявайте редовно спалнята

Най – добрата превенция срещу застоялия въздух е да проветрявате всеки ден. Редовно изтупвайте одеялата и завивките и ги слагайте на слънце. Не позволявайте да се атрупва прах, като редовно прахосмучите. Така ще си гарантирате здравето на вас и вашето семейство.

Сподели: