10 неща, които забравяме да почистим

И как да го направим  

1440

Независимо дали чистенето е кошмар, който ви навестява веднъж седмично или ежедневна дейност, която не ви тежи, а я изпълнявате с лекота, повечето от нас следват няколко основни правила. Обикновено обект на чистене са всички онези стаи и повърхности, на които се натрупра най-много мръсотия – кухнята, банята, плотовете, пода, мебелите. Има обаче някои места, които събират не по – малко прах и мръсотия и които често пренебрегваме.

Вижте кои са те и как лесно и бързо да ги почистим.

Ютията

Със сигурност ви се е случвало по ютията да останат власинки или ако сте гладили на висока температура по повърхността има загорели места. Освен това калкът във водата може да запуши дюзите на ютията. Почиствайте редовно повърхността й. За целта са ви необходими сода, оцет и мека кърпа. Натрийте хубаво повърхността, оставете за малко и почистете добре.

Възглавницата

Може да сменяте калъфката редовно, но колко често чистите самата възглавница. Това може да стане само като я пуснете в пералнята на ниска тепература. Сега ще имате чиста и приятно ухаеща възглавница.

Матаркът

Него няма как да изперете, но може да освежите с помощта на сода за хляб и любима есенция. Поръсете матрака, оставете го 30 минути и след това минете с прахосмукачка.

Бебешките играчки

Колкото цветни и красиви да са те, са и толкова податливи на бактерии. Накиснете ги в разтвор на вода и винен оцет и изплакнете. Лесно, просто и чисто.

Миялната

На пръв поглед няма какво да й се изцапа, но остатъците от препарат може да й придадат неприятна миризма. Изплаквайте в поне веднъж на празен цикъл със сода и оцет.

Щорите

Те събират толкова много прах. Затова е добре поне веднъж на 6 месеца да ги измивате с топла вода и сапун. Ако са текстилни, изперете на ниска темпераура. Ефектът в стаята ще бъде удивителен.

Килимът

Почистването с пара е най- ефикасният начин да изперете килима, но не всеки може да си го позволи. Затова дезинфекцирайте с вода и малко оцет. Минете с четка, а после с кърпа. Миризмата ще изчезне бързо, не се притеснявайте, а килимът ще бъде като нов.

Душа

И душът е сред пренебрегваните неща за почистване, въпореки старателното измиване на банята. Натрийте с лимон и оставете за – 15-20 минути. След това изплакнете.

Кошчето за боклук

Дори да слагате плик за боклука, често в коша падат парченца храна и започва да мирише нериятно. Измивайте го поне веднъж седмично и подсушете преди да сложите плика за боклук. На дъното може да поставите малка текстилна торбичка с утайка от кафе или сода, която ще абсорбира непритяната миризма.

Хладилникът

Проверявайт ередовно за изостанала и развалена храна, а поне веднъж в месеца почиствайте рафтовете с хладка вода и оцет. 

Сподели: