10 начина да декорирате дома си ако сте под стрес

Ако досега не сте харесвали сини стаи, ще промените мнението си  

2487

Има причина хората да казват, че домът трябва да бъде отражение на вас самите. Средата играе основна роля за настроението и психическо благополучие. Така че, ако сте човек, който страда от тревожност и безпокойство, вижте няколко идеи за декорация, които доказано облекчават стреса.

Зеленина

Зелените растения у дома помагат да се намалят нивата на стрес. Затова помислете за растение във всяка стая.

Боядисайте стените в синьо

Ако обикновено предпочитате ярки и силни цветове, откажете се от тях, защото могат да засилят тревожността. Синият цвят е доказано, че намалява кръвното налягане и ви кара да се чувствате по-спокойни, поради което е привлекателно за спалнята.

Дръжте рафтовете наполовина празни

Това не е трудно правило, но запълването на дома ви с книги и всякакви дребни вещи създава претрупаност, която води до повишено ниво на кортизол (хормон на стреса). Ето една добра причина да предпочетете празно пространство.

По – малко шарки

Точно като претрупване може да бъде причина за по- голямо количество кортизол, така и смесването на прекалено много шарки може да предизвика тревожност. Затова прескочете точките и ивиците и заложете на изчистени модели.

Скрийте техниката

Знаете ли, че повечето шум води до свръх стрес? А това не е добре за някой, който се бори с тревогата. За да помогнете на себе си да намали навика да пускате веднага телевизора веднага щом се приберете у дома, сложете го скрит в медия шкаф.

Купете свежи цветя

Свежите цветя осигуряват естествена естетическа красота, която успокоява и е известно, че намалява нивата на стрес и тревожност. Така че следващият път, когато ходите на пазар, купете си и букет в името на психическото си здраве.

Позиционирайте правилно леглото си

Фън шуй е практика, насочена към постигане на хармония с духовното ви Аз и физическата среда. Според тази практика, трябва да поставите леглото си на стена, която не гледа към вратата, за да създадете релаксиращ поток в стаята си.

Дръжте отворени прозорците

Няма по – хубав балсам за душата от естествената светлина. Затова пуснете слънцето и не спирайте светлината със завеси или пердета.

Лавандула

Проучване от Университета в Маями показва, че миризмата на лавандула "има значителен ефект за подобряването на настроението и прави хората по-спокойни“. Затова слагайте снопчета от това хубаво цвете в спалнята и пералното помещение, за да облекчите безпокойството си.

По- малко огледала

Според изследване колкото повече огледала има, толкова хората са по – неспокойни и разтревожени. Затова ограничете броя им в дома си и дори направете стая без огледала. 

Сподели: