10 идеи за организация, подходящи за всяка стая

Направете пространството около вас по – подредено и организирано  

1637

Определете активни и пасивни зони

Активни са тези места, които ползвате всеки ден – входът, шкафовете в кухнята, чекмеджетата, плотовете….Пасивните зони са гостната стая, гаражът, високите шкафове, дълбоките рафтове в гардероба.

Активните зони поддържайте максимално разчистени и дръжте в тах, само неща, които ползвате често. Например не е нужно крушките или отверките са пердмети, които не са ви от първа необходимост всеки ден.

Придайте чар на откритите рафтове

Във всеки дом и открити и закрити рафтове. Ако при вас първите преобладават оформете ги така, че да бъдат привлекателни и добре подредени. Например аранжирайте книгите по цветове, красиви предмети. Избягвайте купчини с дискове или прекалено много аксесоари. В кухнята на откритите рафтове може да подредите чашите тематично.

Всичко пред погледа

Далече от очите, далече от ума. Това важи особено за кухнята, в която има толкова много продукти, които забравяме. За да избегнете това, изберете стъклени буркани или слагайте етикети на непрозрачните, за да имате лесен и бърз достъп до всичко необходимо.

Лесен достъп

Това е особено важно правило за детската стая. Съхранявайте играчките в кутии или кошове. Така подредбата ще бъде по- ясна , а  почистването по – лесно.

Подреждайте по групи

Мислете логично. Ако ви трябва превързочна марля, дръжте я при лекарствата, в комплекта за първа помощ. Организирайте различни чекмеджета или кутии – за офис консумативи, за малки кухненски принадлежности, за шиене….

Определете място за предмети, които трябва да върнете или които трябва да са под ръка

Независимо дали става въпрос за книга за библиотеката, ключовете, чантата или каишката на кучето, чиния, която трябва да върнете след парти, определете място, на което да ги държите близо до вратата, за да са под ръка и да не ги забравяте. Това може да красива кутия или малка кошница, които да са част от интериора на антрето.

Разделяйте

Ако чекмеджетата са претрупани с много малки предмети, използвайте органайзер, за да ги подредите. Така хаосът няма да ви пречи и всичко необходимо ще е пред погледа ви.

Подреждайте вертикално

Това правило е особено подходящо за високи шкафове, в които може да сложите малки етажерки и да подреждате посудата или аксесоарите.

Тематични кутии

Търсите старите снимки или малки парченца плат, или копчетата? За да не се лутате в ровене и търсене, организирайте предметите в тематични кошници и ги надпишете.

Тежките предмети долу

Това е златно правило при организацията на дома. най-тежките предмето съхранявайте на ниските рафтове, а най- леките на високи.  Логиката е, че за да вдигнете тежките е по – лесно, отколкото да ги свалите от високо.

 

Сподели: