Хладилникът е герой в кухнята. Запазва прясното прясно и ни предпазва от развалена храна. Има обаче продукти, за които студът е лоша идея. Някои губят вкус и текстура, a други дори се развалят по-бързо.

Знаете ли, че има продукти, които е непрепоръчително да съхранявате в хладилника? Напълно естествено е желанието да ...
20/12/2015Ето кои са те, къде им е мястото и кога все пак да ползвате хладилника за безопасност.
Картофи
Дръжте ги на хладно и сухо място далеч от светлина. Студът превръща нишестето в захари и променя вкуса. Не ги мийте преди съхранение. Измивайте точно преди готвене.

Независимо в колко голям дом живеем, мястото винаги ни е малко. За да сме добре организирани, даваме доста пари...
18/04/2016
Банани
Студът ускорява почерняването на кората и спира равномерното узряване. Оставете ги да узреят на плота. При нужда охладете вече узрелите за ден-два, ако искате да забавите презреляването.
Цели пъпеши
По-добре е на стайна температура до разрязване. Студът може да ускори омекването на кората и да притъпи аромата. След разрязване в хладилник в затворена кутия и изяжте бързо.
Босилек
Не обича студ и влага. Лесно почернява и губи аромат. Сложете стръкчетата във вода като букет и дръжте на сянка. Покрийте леко с плик, за да задържите влагата. Пестото се охлажда, листата не.

Лук
Иска въздух и сухо място. Далеч от картофи, защото ускоряват взаимно стареенето. Нарязан лук вече е в друга категория. Премества се в хладилник в затворена кутия.
Кафе
Студът и влагата отнемат аромата. Дръжте зърната и смляното кафе в плътно затворен съд на тъмно и сухо. Фризерът е допустим само за дълго съхранение на запечатани порции, които не се отварят.

Чесън
Сухо и проветриво място е правилният избор. В хладилник покълва и мухлясва. Обелени скилидки се съхраняват кратко в хладилник в затворен съд.
Люти сосове
Оцетът и солта са естествени консерванти. На плота запазват по-дръзкия вкус. Ако предпочитате по-дълъг срок след отваряне, хладилникът е опция, но ароматът омеква.
Хляб
В хладилник застоява по-бързо. Съхранявайте в хлябница или в памучен плик. За дълго пазене използвайте фризер. Сандвичи за деня могат да престоят на студено кратко за удобство.
Масла и олио
Ниската температура ги помътнява и сгъстява. Дръжте зехтина и растителните масла в шкаф на тъмно. Маслата с висока нестабилност като ленено може да се охлаждат по изключение.

Мед
Иска стайна температура и плътно затваряне. В хладилник кристализира и се втвърдява. Ако кристализира, затоплете буркана нежно на водна баня.
Тиква и тиквови видове
Цели плодове стоят по-добре на хладно и сухо място. Високата влажност в хладилника съкращава живота им. Разрязана тиква се охлажда плътно опакована.
Костилкови и тропически плодове
Кайсии, праскови, манго, киви и ананас узряват най-добре на плота. Охлаждайте, когато са узрели и искате да задържите още ден-два. Пазете от плодни мушици с тънка мрежа.
Фъстъчено масло
На стайна температура се маже идеално. В хладилник се втвърдява. Натуралните масла, които се разделят, може да се охлаждат за по-стабилна текстура, ако така ви е удобно.

Брашно
Няма нужда от хладилник. Дръжте в плътно затворен съд на тъмно и сухо. Пълнозърнестото може да се охлажда или замразява, ако го пазите дълго.
Туршии
Оцетната саламура ги пази отлично в шкафа. Хладилникът е по избор след отваряне. Ако искате по-изострен вкус, оставете на тъмно и хладно извън хладилника.
Соев сос
Стабилен е на стайна температура заради солта и ферментацията. Дръжте го в шкаф далеч от топлина. Охлаждането е по избор за по-дълга свежест след отваряне.
Домати
Студът прави текстурата брашнеста и притъпява аромата. Съхранявайте на плота с дръжките нагоре. За охладена салата сложете ги в хладилника за кратко непосредствено преди сервиране.
Краставици и моркови
Високото водно съдържание страда от студ. На стайна температура издържат по-дълго без воднисти петна. Охлаждайте за няколко часа, ако ги обичате хладни в салата.

Круши и ябълки
По-ароматни са, когато узреят на плота. Ако искате да забавите презреляването, преместете узрелите плодове в хладилник за кратко.
Подправки
Сухите подправки губят аромат във влажна и студена среда. Съхранявайте в плътно затворени бурканчета на тъмно и сухо. Смлените подправки освежавайте периодично.
Шоколад
Студът руши кристалната структура и се получава бял „цъфтеж“. Дръжте на хладно и сухо далеч от слънце. Изключение е силна жега без климатик. Тогава охладете в плътно затворена кутия и върнете на стайна преди консумация.
Сладка и желета
Високата захар стабилизира продукта. На стайна температура запазват по-лесно намазваема текстура. След отваряне може и в хладилник, ако използвате рядко. За ежедневна употреба шкафът е удобен.
Люти и сладки чушки
Студът не ги прави по-хрупкави. По-добре е сухо и проветриво място в хартиен плик. За по-дълго съхранение използвайте чекмеджето за зеленчуци, но очаквайте леко омекване.
Салата, готова за сервиране
Чиста и подсушена салата издържа кратко на стайна температура, ако ще се консумира скоро. С дресинг срокът се съкращава значително. За планиране от предния ден дръжте на студено без дресинг.
Авокадо
Узрява на плота. Охладете узрялото, за да го задържите още ден-два. След разрязване ползвайте бързо и покрийте с лимонов сок и плътно фолио.
Сушено месо
Иска суха среда и плътно затваряне. Влага в хладилника е враг. При високи температури и много влажен климат е по-безопасно кратко охлаждане в добре затворен пакет.
Кетчуп
Съдържа оцет и захар. Може да стои в шкаф и след отваряне, ако се използва често и се пази чист накрайникът. В хладилник ще запази вкуса по-дълго, но може да стане по-гъст и да загуби малко от „ръба“.
Тропически цитруси
Портокали, мандарини, лимони и лайм запазват аромата си на плота. Охлаждайте, ако искате да ги задържите по-дълго или предпочитате охладени резени. Пазете от директно слънце.
Консервирана риба тон
Неотворената консерва е за килера. След отваряне остатъкът задължително се охлажда в чист съд с капак и се изяжда скоро. На стайна температура след отваряне не е безопасно.
Яйца
Практиките се различават. В България и в голяма част от Европа се препоръчва охлаждане след покупка за стабилен срок и безопасност. Ако ги държите на плота, поддържайте постоянна прохладна температура и използвайте по-бързо. За кулинарни цели изваждайте от хладилника малко преди готвене.

Кисело мляко
Тук няма компромис. Охладено съхранение е правилният избор. Дръжте в хладилник и спазвайте срока на годност. Пробиотиците не отменят нуждата от студ.
Сирене
Меките и пресни сирена обичат хладилника. Твърдите и добре отлежали могат да стоят кратко на хладно и сухо място, но за по-дълго качество и безопасност е по-добре да са охладени. За сервиране ги извадете навреме, за да развият аромат.
Масло
Може да стои кратко време на плота в затворена масленка на сянка. За по-дълъг срок и чист вкус е по-добре в хладилник. Извадете парче за намазване, останалото пазете студено.
Зърнени закуски
Студът и влагата развалят хрупкавостта. Дръжте в оригиналния плик с щипка или в буркан с капак. Хладилникът не помага.