Как да изберем цветове за спалнята

Силата на цветовете може да промени помещението  

1481

Цветовете имат силата да влияят на настроението ни. Ярко оранжевият и ярко зеленият цвят – могат да събудят апетита, например, докато чисто бялото обикновено се свързва с чистотата.

Помислете тогава за способност на цвета да придаде определено настроение в спалнята ви. Независимо дали искате по – дълбок сън, по – свежо събуждане или търсите решение за стаята на децата, за да стимулирате въображението им, вижте няколко предложения за цветови схеми.

Пастелни цветове за релаксация

Ефект: помага да почивате и по – лесно да заспите

Цветове: бледо лилаво, бебешко розово, светло зелено, кремаво

Само вижте тези спални и помислете колко успокояващо влияят. Хладните цветове - тези, свързани с лед, сянка и вода - като синьо и зелено в пастелни тонове или меки нюанси помагат да се отпуснем. Според книгата "Цветно вдъхновение" синьото и лилаво са цветовете на здрача, които ни стимулират да мислим, да чувстваме, медитираме и да сънуваме.

Лавандулата е известна със своите медитативни, лечебни свойства и е цвят, който помага за по – лесното заспиване. Затова ако търсите този ефект, боядисайте стените си с успокояващо люляково и сложете пастелен цвят аксесоари.

Ако все пак искате малко по – съвременно излъчване, помислете за тъмен цвят мебели, които да внесат и малко драматизъм.

 

Ярки цветове за сутрешна енергия

Ефект: помагат за по – лесното събуждане

Цветовете: ярко жълто в комбинация с неутрални нюанси - шоколадово кафяво, мока и малко черно-бяло

Жълтото често се свързва с нещо слънчево и светло и създава топла и позитивна атмосфера. Все пак не прекалявайте с използването му, защото измаря очите. Експертите съветват да се съчетава с неутрални тонове, както и да добавим растение за свежест.

И тъй като говорим за спалня, целта е да почиваме в нея, а не да ни стимулира, затова не забравяйте да добавите и аксесоари в земни тонове.

Ако не харесвате жълто може да помислите за червено, но омекотете с неутрални цветове като сиво или черно.

Ярки цветове за щастливи деца

Ефект: Да се стимулира растящите деца и да развива творчеството им

Цветовете: ярки тонове на червено, небесно синьо, зелено

 

Червеният цвят е свързан със страст, желание и творчество и често е много привлекателен за децата, независимо от пола. Синьото стимулира играта, а зеленото успокоява. За да събудите любознателността, сложете жълто. Според цветните терапевти това е цветът на творчеството и комуникацията, защото активира мозъка и нервната система. 

Сподели: