Защо в Турция поднасят чаша вода с кафето

Традиция, възприета и от други страни

3098

В Турция има интересна традиция при пиенето на кафе - ободряващата напитка често се сервира с чаша вода. Но защо всъщност се прави това?

Странни традиции от цял свят Някои могат да предизвикат културен шок

Реално подобна „традиция“ съществува не само в Турция, но тругва от тук. Някои хора предпочитат да редуват глътка кафе с вода, докато за други е по – приятно първо да изпият кафето, а след това и чаша вода.

Вижте някои от най-необичайните и креативни знаци за тоалетнатаВижте тези табели, които няма да забравите  

В началото този обичай се практикувал само в Гърция и Турция, а самата традицията идва в Европа през Виена.

Първоначално се сервира студена вода с кафе заради горещия климат. Топлата напитка може значително да повиши телесната температура, а студената вода охлажда. Освен това тази традиция има и чисто практическа страна - кафето предизвиква жажда заради тръпчивия си вкус, а обикновената вода, изпита веднага след него, го компенсира.

В Европа пиенето на кафе и вода се е вкоренило по друга причина. Ако редувате глътки кафе и вода, тогава последната ще ви позволи да усещате магията на първата глътка, увеличавайки удоволствието от процеса.

В допълнение, пиенето на кафе с вода също е много полезно. Факт е, че тонизиращият ефект на кофеина върху тялото продължава само 20 минути. След това идва потискането на нервната система на човека. Ако пиете вода в рамките на 10 минути след кафе, тонизиращият ефект ще продължи значително и степента на последващо "потискане" ще бъде намалена.

И накрая, водата намалява натоварването на ефекта от кафето върху сърдечно-съдовата система.

 

Правила на етикета, които несъзнателно пренебрегвамеА вие за колко от тях знаехте?
Сподели: