Защо инверторните климатици са по-икономични?

Защо инверторните климатици са по-икономични?

Проучвайки възможностите за отопление с климатична система, поради многото предложения, изборът се оказва нелека задача. Има много критерии, които са от значение за възможно най-правилното решение. Сред тях всеки от нас като потенциален потребител би посочил възможностите на климатика да осигури комфорт в режимите отопление и охлаждане и в същото време да бъде икономичен за бюджета.

Повечето от климатиците, които се предлагат днес на пазара, са от инверторен тип. Те са все по-популярни поради многото си предимства, в сравнение с обикновените климатични системи. Благодарение на инверторната технология, тяхната работа е много по-икономична и екосъобразна, а вградените им функции и различни опции ги правят отлично решение за отопление през зимата. 

В сравнение с конвенционалните климатици, инверторните са по-икономични с от 25% до 72%. Това се дължи основно на различния принцип на работа на инверторния компресор.

Вложената нова технология в изработката на инверторните климатици позволява икономичното използване на електроенергия поради:

  • автоматичното определяне на мощността, в зависимост от условията в помещението и температурите навън;
  • плавното цифрово регулиране на мощността на компресора;
  • поддържането на температурата в оптимални граници без резки колебания;
  • понижаване на мощността при достигане на желаната температура.

Отделните видове инверторни климатици имат различна степен на енергоспестяване, в зависимост от вида на компресора - AC, DC, DDC или DDC Hybrid и от енергийния клас.

Докато климатиците с АС компресор имат енергийна ефективност до 35% спрямо конвенционалните, при DDC Hybrid процентите са вече 72. Като разумно решение за енергоспестяване се считат инверторните климатици с компресор DC с до 50% енергийна ефективност.

Ниският разход на електроенергия е само едно от предимствата на инверторните климатици пред обикновените. Неслучайно над 95% от предпочитаните сплит системи за дома в страни като Япония са именно инверторните.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...