Вещи, които може спокойно да перете, без да се притеснявате, че ще съсипете

За които и не подозирахте

3862

Много хора мислят, че пералнята е предназначена единствено за пране на дрехи, спално бельо, текстил и някои обувки. В действителност обаче тя може да направи много повече. Ето за какви неща може да я ползвате още:

1. Спортни вещи

При тренировка дрехите се замърсяват, абсорбират потта и миришат неприятно. Но вместо да ги перете на ръка, сложете ги в пералнята. Единственото нещо, което трябва да направите, е да ги подготвите – залепете дрехите с велкро, а малките вещи сложете в калъфка за възглавници или мрежеста торба.

2. Йога и постелки за баня

Ако гумените постелки не абсорбират влагата като тези от плат, това не означава, че те не се нуждаят от редовно почистване. Можете да ги изперете в пералнята на деликатен цикъл.

3. Играчки

Плюшените играчки задържат много бактерии и трябва да се перат редовно. Може спокойно да ги пуснете в пералнята.

4. Чанти

Пазарските чанти се мърсят лесно, затова е добре редовно да ги перете. Изберете мек препарат, ниска температура и щадящ режим.

5. Кецове и ботуши

Те могат да се перат на деликатен режим и ниска температура. Но преди да ги сложите, трябва да почистите подметката от мръсотията, да премахнете връзките и да поставите маратонките в мрежеста торба.

6. Душ завеси и кърпи

Истината е, че огромно количество бактерии се натрупва върху тези аксесоари. Високата влажност е идеалното място за размножаване, затова е добре да се перат редовно. А в пералнята това няма да е проблем.

7. Кухненски съдове

Многократните пластмасови прибори, силиконови подложки и други прибори, които задържат бактерии могат да бъдат добре почистени в съдомиялната машина. Но ако нямате такава, изберете пералнята. Просто пуснете на деликатния режим. 

Сподели: