Три популярни въпроса за интериорната боя

Три популярни въпроса за интериорната боя

Какви нюанси ще спасят стая с прозорци на север, какво бяло да изберете за тавана, как да намерите подходящия нюанс за акцентна стена. Има толкова много въпроси когато започнем да боядисваме. Ето отговорите на някои от тях:

1. Как да взема решение за цвят?

Първо, отделете време, дайте си време да помислите. Анализирайте стаята и отговорете на три основни въпроса:

Как ще използвам това пространство?
Дали този интериор ще бъде жилищен или стаята ще бъде за съхранение на вещи, домакински уреди.
Към коя страна гледат прозорците?

Колко естествена светлина има в тази стая?

Обикновено няма проблеми с избора на боя за слънчеви стаи: ако искате да създадете усещане за сутрешна прохлада, заложете на светли нюанси със син пигмент в състава.

Ако прозорците на стаята са обърнати на север, заложете на нюанси с жълти и червени пигменти в композицията, няма да сгрешите: топлите тонове винаги са спасение за тъмните стаи.

Друг вариант са тъмни, дълбоки нюанси. Тези нюанси ще добавят харизма към интериора и ще го превърнат в един вид уютен пашкул. Между другото, те също са идеално решение, ако изобщо няма прозорци.

За стаи с прозорци с източно изложение опитайте пастелно синьо-зелено  и ще създадат мек и успокояващ ефект в интериора.

Но за западните стаи най-доброто решение ще бъдат топлите нюанси, те изглеждат особено изразителни в интериора следобед.

 

2. Кой е най-добрият нюанс на бялото за таван?

Едно от най-важните правила е да изберете нюанс на бялото, който да съвпада по тон с основния цвят на стените: по този начин ще можете да избегнете остър контраст и да постигнете ефекта на солидно пространство. Същата тази техника ще ви помогне да увеличите визуално стаята, което често е една от ключовите задачи на декоратора.

 

Например, ако стените ви са боядисани в нежен розов нюанс, използвайте топло бяло за тавана с червен пигмент в композицията. Но модерните сега тревисти стени ще бъдат идеална компания с бяло със зелен подтон.

3. Как да изберем цветовете за акцентната стена?

Ако искате да комбинирате два или повече нюанса в една стая, има няколко опции. Първо, можете да заложите на доказани комбинации - цветното колело ще ви помогне тук: ако искате по-спокойна палитра, използвайте допълнителни нюанси (те са разположени един до друг на цветното колело), но по-активно впечатление се постига чрез контрастни комбинации - вземете нюанси, разположени един срещу друг.

 

Като цяло цветното колело е чудесна помощ за начинаещ дизайнер: можете да намерите много интересни и очевидно печеливши цветови комбинации. Играйте с оттенък и наситеност за по-меки, меки ефекти.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...