Грешки, които дори опитни домакини допускат

И така провалят готвенето 

2030

Дори да изпълняваме основни, познати за нас действия в кухнята, това изобщо не означава, че в процеса не правим досадни грешки, които развалят всичко. Неправилното съхранение на храната, използването на грешни кухненски уреди, ирационален подход към приготвянето на някои ястия - тези и други пропуски не ни позволяват да се насладим напълно на процеса и резултата от готвенето. Ето някои от тях:

Грешка 1: Съхраняваме хляба неправилно

Повечето хора държат хляба на кухненския рафт или в шкафа, но дори той да се съхранява в оригиналната си опаковка, стайната температура не е добра за него. Най-добре е да поставите в хладилник и да го загреете във фурна или тостер преди употреба.

Грешка 2: Държим мляко на вратата на хладилника

Повечето домакини искрено вярват, че мястото на млякото е на вратата на хладилника, защото тук има подходящ рафт. Температурата обаче не е подходяща за съхранение на нетрайни храни. По-добре поставете млякото в основното отделение и не се притеснявайте за качеството му.

 

Грешка 3: Мачкаме картофите с пасатор

Картофеното пюре е едно от най-обичаните и популярни ястия. С желание да ускорим и улесним процеса на приготвянето му, вместо с класическата картофена преса, ние се въоръжаваме с пасатор, но резултатът е пълен крах и никаква пухкавост.  и ... с недоумение гледаме резултата. Факт е, че след среща с блендер картофите стават лепкави, вискозни и дори не става въпрос за някаква ефирност и лекота. Разбира се, можете да го ядете, но едва ли ще се насладите на вкуса. По-добре е да не се отклонявате от традиционния метод на готвене, използван от нашите майки и баби, а ако искате леко да промените или подобрите вкуса, добавете любимите си подправки и допълнителни съставки.

Грешка 4: Размразяваме месото неправилно

В опит да спестят време, много домакини слагат замразено месо в студена вода и нетърпеливо чакат то да се размрази. Всъщност този метод е един от най-популярните, но има съществен недостатък - при продължителен контакт с вода месото губи вкуса си. За да избегнете това, помислете какво искате да сготвите предварително и прехвърлете месото от фризера в основното отделение на хладилника. Именно това място е най-безопасното за размразяване, тъй като температурата тук не позволява то да загуби полезните си свойства.

Грешка 5: Отваряме вратата на фурната

Печене с горещ въздух е удобно за много домакини, но работата с тестото не е лесна. Например, ненавременно или прекомерно отваряне на вратата на фурната води до факта, че тестото пада и тортата или сладкишите са сухи, без пухкавина. Дори ако рецептата посочва само приблизителното време за готвене, което пряко зависи от фурната, винаги се фокусирайте върху нея и проверявайте готовността само в самия край.

Грешка 6: Печем пица грешно

Крайният вкус на пицата се влияе не само от това, какво има на тестото, но и от кората - ако не е достатъчно хрупкава, няма да в е толкова питателна. ястието ще бъде развален. За да може пицата да бъде като в пицария, използвайте следния трик: загрейте фурната, сложете тестото там за няколко минути и след като изтече времето, извадете го, намажете го с сос, сложете пълнежа и продължете да готвите. Тези няколко минути са достатъчни, за да се образува хрупкава коричка върху готовата пица.

Грешка 7: Използваме една дъска за рязане

В кухнята трябва да има няколко дъски за рязане. И не защото ще се окаже, че ще удължи техния експлоатационен живот, а заради продуктите. И така, на една дъска трябва да нарежете месо и риба, на втората - зеленчуци и плодове, на третата - хляб и сладкиши. Това е задължителен минимум.

 

Сподели: