Неочаквани неща, които не могат да бъдат транспортирани до различни страни (част 1)

Неочаквани неща, които не могат да бъдат транспортирани до различни страни (част 1)

Преминаването на границата често се превръща в доста неудобен процес, особено по време на проверка на нещата. И много по-тъжно е, когато на този етап възникнат проблеми поради опит за носене на определени неща и предмети - някои могат да бъдат взети с вас с ограничения, докато други не могат да бъдат взети изобщо. Но в редица страни има толкова странни забрани за внос на определени артикули, че по принцип е трудно да се повярва в тяхното съществуване.

Сингапур: дъвка

В Сингапур на законодателно ниво е забранено да се внасят дъвки. Основната причина за това решение е борбата за чистота: в горещ климат дъвка, залепена на неприлично място, е много трудно да се отстрани. Освен това вандали са лепили  дъвки на вратата на вагона на метрото, което често завършваше със сривове в работата на метрото. Ето защо опитът за внос на дъвка и желанието да се дъвче на територията на Сингапур ще завърши с голяма глоба.

Австралия: Животни без карантина

Малко хора си спомнят, че преди почти 70 години, през 1956 г., летните олимпийски игри се провеждат на две места едновременно. Така че, ако почти всички видове състезания се проведоха в Мелбърн, Австралия, тогава състезанията по конен спорт се проведоха в шведската столица Стокхолм. И това се случи, защото организаторите на Олимпийските игри, дори преди да започнат, се сблъскаха с местните закони: които забраняват вноса на животни в Австралия, без да бъдат сложени на шестмесечна карантина.

Австралия: почва

Друга интересна забрана на зеления континент  да се внася почва от други континенти. Освен това е забранено транспортирането дори на всякакви предмети, като например обувки, които могат да носят остатъците от пръст. Освен това, при пристигане е необходимо да се посочи в картата за пристигане дали лицето е посещавало ферми или селски райони в други държави през последния месец.

Нова Зеландия: Велосипеди и играчки на колела

Подобно на гореспоменатата австралийска, и в Нова Зеландия има забрана за внос на чужда земя - те също трепетно се отнасят към опазването на уникалната местна флора. Освен това в Нова Зеландия няма да е възможно да носите дори собствените си велосипеди или детски играчки на колела. И всичко това, защото последният може да съдържа почвени частици, наситени с микроорганизми и семена от други държави и континенти.

Нова Зеландия: Музикални инструменти

Друга интересна забрана за внос в Нова Зеландия е свързана, колкото и да е странно, с изкуството. Така че музикалните инструменти не могат да бъдат въведени на територията на държавата и всичко това, защото има собствено утвърдено производство. Честно казано, струва си да се изясни, че има изключение в това законодателство: на туристите ще бъде разрешено да внасят своята китара или цигулка, ако той се ангажира да вземе този инструмент обратно.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...