Най-красивите малки градове в Европа (част 1)

Те са неоткрити диаманти

8867

Твърде много пътници пренебрегват малките градове в Европа. Когато става въпрос за европейски ваканции, големите културни градове като Рим и Париж обикновено привличат цялото внимание. Но между всички забележителности и туристи, които си правят селфита, ще намерите стотици очарователни места в Европа с население, по-малко от посетителите около Айфеловата кула. И въпреки малкия си размер, те все още предлагат онази страхотна архитектура и красива природа като столиците.
Независимо дали става дума за селце край езерото в Австрия или за невероятно красиво село в Румъния, в две поредни статии ще ви покажем градове от приказките - европейска мечта.

Гимараеш, Португалия
Население: 152 309 души

Северният град Гимараеш често е наричан „градът на люлката“ на Португалия , тъй като първият крал на страната, Афонсу Енрикес, е роден тук в началото на 1100-те. Насладете се на това усещане за история в центъра на града, включен в списъка на ЮНЕСКО, изпълнен с отлични примери за португалска архитектура, датиращи отпреди 600 години. А неговите очарователни площади и семейни магазини осигуряват дават усещане в книгата с истории, което можете да намерите в някои от най-малките селца в Португалия.

Чески Крумлов, Чехия
Население: 13 056 душиОбичате ли Прага , но мразите тълпите? Идете в Чески Крумлов, невероятно живописен град в Южна Бохемия. Тук ще намерите къщи с червени покриви, площади с фонтани и готически замък с изглед към река Вълтава. Мислете за нея като за малка Прага, през която можете да преминете за по-малко от 30 минути.

Лаутербрунен, Швейцария
Население: 2452 душиАлпийският град Лаутербрунен е красив сам по себе си, с къщи в стил хижи и малки селски църкви. Но естествената му среда е това, което наистина открадва шоуто: помислете за извисяващи се скални стени, планински върхове, цветни ливади и някои от най-високите свободно течащи водопади в Европа. Забавен факт: Джей Аар Толкин се вдъхновява от Лаутербрунен за измислената долина Ривендел във „Властелинът на пръстените“ .

Егисхайм, Франция
Население: 1734 душиАко затворите очи и си представите перфектното френско село , то вероятно изглежда точно като Егисхайм. Градът в Елзас има всичко: къщи от дърво, калдъръмени улици, средновековни църкви и дори коледен базар през декември. Не забравяйте да се отбиете до Chapelle Saint-Léon IX, красив параклис с боядисани сводести тавани и витражи, изобразяващи светиите от Елзас.

Блед, Словения
Население: 8 171

Има причина езерото Блед да е сред най-популярните места в Словения. Със своите изумрудени води, островче с църкви и гледка към Жулиенските Алпи и замък от 12-ти век на хълм, няма да ви липсват перфектни гледки. Околният град Блед е също толкова очарователен, с ресторанти на свещи и традиционни дървени гребни лодки, които чакат посетителите.

Мдина, Малта
Население: 243 души

Столицата на Малта, Валета, не е огромна, с население под 6000 души и площ, по-малка от Сентръл парк в Ню Йорк. Но ако искате нещо още по- малко, насочете се към укрепения град Мдина в центъра на островната държава. Старата столица на Малта има изключителни примери за средновековна и барокова архитектура, с църкви, катакомби и дворци, отворени за разглеждане на посетителите. Градът може да се похвали и с известна слава на поп културата: той служи като място за снимане на входа на Кралската кацана в първия сезон на Game of Thrones .

Рибе, Дания
Население: 8 168 души

Датиращ преди повече от 1300 години, Рибе е най -старият град в Дания - и всъщност в цяла Скандинавия. Градът е създаден в началото на осми век и въпреки че не можете да намерите никакви структури, датиращи от това време, които да стоят и днес, живописните катедрали и дървените къщи по калдъръмени улици си заслужават посещение.

Портри, Шотландия
Население: 2480 души

Остров Скай е известен със своята възвишена природна красота , но също така се случва да приюти един от най-очарователните малки градове в Обединеното кралство. Разположен на ръба на Лох Портри, столицата има редици от къщи и кръчми в пастелни цветове, с флотилия от ярки лодки за риболов и омари, които се движат в пристанището отвън.

Праяно, Италия
Население: 2008 души

Град Праяно (близо до Позитано) се намира по протежение на емблематичния бряг на Амалфи, пълен с красиви плажове като Марина ди Прая и Гавитела, както и култура. Елате тук за зашеметяващи древни църкви, кули и свещени скулптури. Църквата Сан Дженаро е забележителна, със сложни подове от плочки и керамичен купол, който може да се види в града.

Динан, Белгия
Население: 13 544 души

Сгушен плътно в скала на река Маас в белгийския регион Валония, малкото градче Динан изглежда като филм на Дисни – в комплект с готическа катедрала, дефинираща хоризонта, и замък от 16-ти век (включително лабиринт от жив плет). Забавен факт: Динан също е родното място на Адолф Сакс, изобретателят на — познахте — саксофона.

Сподели: