Плодове: Изплакнете с оцет
Преди да ги приберете в хладилника, измийте ягодите, малините и другите плодове със смес от оцет и вода (съотношение 1:3). Това дезинфекцира срещу мухъл, което може да удължи срока на годност със седмици. След това изплакнете с вода и подсушете добре.
Маруля: Съхранявайте с хартиена кърпа
Приготвихте твърде много зелена салата? Съхранявайте остатъците от листа в купа с хартиена кърпа отгоре, след което запечатайте с найлоново фолио. Кърпата абсорбира влагата, което. Друг трик: Поръсете листата с малко сол, което също помага за извличане на допълнителна влага.
Авокадо: Напръскайте с лимон
Авокадото съдържа ензими, които произвеждат кафяв пигмент, когато е изложен на кислород, поради което разполовено авокадо изглежда скоро след съхраняването му. За да избегнете това, напръскайте го със сок от лимон или лайм. Лимонената киселина ще помогне за предотвратяване на покафеняване за поне един ден. Можете също да съхранявате резени авокадо с големи парчета лук. Същите газове, които карат очите ви да горят, когато нарязвате лук, също предотвратяват окисляването в авокадото.
Моркови: Съхранявайте с вода
Морковите издържат на влага, така че ги поставете в съд, пълен с вода, запечатайте с найлоново фолио и съхранявайте в хладилник. Или ги увийте в плик мехурчета, преди да ги приберете в хладилника: това ще позволи достатъчно влага да достигне морковите, ако предпочитате да не ги накисвате във вода.
Лимони: Избягвайте да режете наполовина
Ако имате нужда само от изстискване на цитрусов сок за вашата рецепта или напитка, надупчете цял лимон с вилица или шиш, вместо да го разрежете наполовина. По този начин можете да изцедите това, от което се нуждаете, без да изсушавате целия лимон.
Лук: Увийте в чорапогащник
Звучи странно, но подобният на мрежа материал позволява достатъчно въздух да достигне до зеленчука и помага да остане свеж.
Картофи: Съхранявайте с ябълки
Ябълките произвеждат етиленов газ, който може да запази свежестта на картофа за повече от осем седмици.
Ябълки: Накиснете резени в солена вода
Нарязаните ябълки са удобна закуска или топпер за салата, но покафенелите остатъци не са привлекателни. Накиснете останалите филийки в купа със студена солена вода, за да предотвратите окисляването (но не повече от ½ чаена лъжичка сол на литър вода, или ще я опитате в плодовете). След пет минути изсушете и съхранявайте в хладилника в херметична найлонова торбичка.
Целина: Увийте в алуминиево фолио
За разлика от найлонов плик, фолиото ще позволи на зреещия газ етилен да излезе. Когато етиленът е в найлонов плик, това води до по-бързо загуба на влага и разваляне.
Домати: Дръжте далеч от хладилника и дръжката надолу
Доматите не обичат студа; съхранявайте ги в хладилник и те ще загубят своя вкус и текстура. Освен това, когато ги оставите на плота, обърнете ги на дръжката, тъй като тази част от плода узрява последната.