Как да се отървете от усещането за тясно жилище и да превърнете недостатъците в предимство

Пример от 87 кв.м жилище

17557

Ако живеете в мансарда, със сигурност трябва да се справите с предизвикателството ниски тавани и наклонени стени. В подобен апартамент е трудно е да се поставят стандартни мебели, а усещането за теснота и дискомфорт е постоянно. Но тези проблеми могат да бъдат решени лесно.

Дизайнерски идеи за малки и тесни пространстваХитри идеи за малкото жилище

Пример за това е апартамент в Швеция, в Гьотеборг. Площта му е 87 квадратни метра и разполага с две малки отделни спални, просторен хол, който е комбиниран с трапезария и кухня. Тук недостатъците се превръщат в предимства. Например изпъкналите дървени греди изпълняват различни функции.

Предимство е фактът, че апартаментът е с ъглово разположение и е изпълнен от няколко страни с обилна дневна светлина. Прозорците са вградени не само в стените, но и в тавана, което дава  на жилището допълнителен източник на светлина и визуално прави стаята по-просторна.

10 ефективни техники, с които ще промените тесния коридорЗа приветливо входно пространство

Още от прага може веднага да видите къде са коридорът, холът, трапезарията и кухнята. Подът в коридора е подчертан с различен цвят и материал. Има и красив полилей и огледало, които се отличават в златен цвят. Необичайна боядисана в бяло тухлена зидария действа като малка преграда между дневната и коридора.

Мебелите, килимите, осветителните тела са подредени така, че да има свободно пространство за движение.

Прост дървен рафт, поставен между две греди в жилищната зона, изглежда много интересен. Кухненските шкафове, които стоят между гредите, изглеждат не по-малко оригинални. Вертикалното положение на гредите прави пространството по-високо.

Трапезарията се усеща специална, топла и уютна. Тя се превръща в разделителния център между кухнята и хола, както и в основен акцент на апартамента. Гредите на тавана се открояват и подчертават архитектурата на сградата.

Оригинално решение за съхранение

Тъй като таваните тук са много ниски, в една от спалните, вместо гардероб, са монтирали и дървени греди, а между тях - напречна греда със закачалки. Има и малък рафт с прегради. Така собствениците успешно решават проблема с мебелите и поставянето на дрехи.

В друга спалня са направени ниши вместо гардероб. Те са покрити с огледални прегради и така визуално стаята става по-просторна, а освен това е решен въпросът със съхранението на нещата.

Въпреки наклонените стени и ниските тавани, апартаментът изглежда просторен и лек. Общо впечатление: просто, уютно и удобно. Цветя, фотографии и други малки декорации придават топлина на дома.

 

Това са най – тесните къщи в светаИ животът в тях е напълно възможен  
Сподели: