Когато купувате пакет кафе на зърна, най-доброто, което можете да направите, е да го изпиете. Защото истината е, че с времето кафето губи свежест. Колкото по-дълго чакате, толкова повече се влошават ароматните съединения, които придават на кафето неговия отчетлив вкус. И никой не харесва кафето си застояло и безвкусно.
Правилното съхранение на кафето и консумацията му прясно е ключът към максималния вкус. Ето какво трябва да знаете за запазването на свежо и вкусно кафе за по-дълго.
Колко дълго трае кафето?
Има редица фактори, които определят колко дълго кафето остава прясно – от сорта до степен на изпичане.
Като цяло, влагата, топлината и кислородът влияят на свежестта на кафето. Съхраняването му на хладно, сухо място и далеч от кислород може да направи всичко различно. Друга голяма променлива е дали кафето е смляно или не.
Кафе на зърна срещу смляно кафе
Купуването на кафе на зърна или смляно кафе се свежда до удобство, но също така има пряко влияние върху свежестта. Целите зърна остават по-свежи по-дълго от смлените. Кафето на зърна има по-малка обща повърхност от смляното кафе, което означава, че целите кафеени зърна са по-малко изложени на кислород, което забавя процеса на окисление, водещ до застоял вкус на кафето.
След като кафето бъде смляно, то губи вкуса си около шестнадесет пъти по-бързо от кафето на зърна. Ако вашето кафе е предварително смляно, то трябва да издържи около седмица, преди да загуби вкуса си.
Съхранявайте кафето в оригиналната опаковка
Важно е да съхранявате зърната в правилната опаковка, за да помогнете за дегазирането и окисляването, които са двата основни процеса, които променят вкуса на кафето.
При дегазирането въглеродният диоксид, образуван в зърната по време на процеса на печене, излиза от зърната, докато почиват. Тъй като въглеродният диоксид изтича от зърната, той носи съединенията, които причиняват вкуса и аромата. След като въглеродният диоксид се освободи, той се заменя с кислород, който се просмуква в порьозните зърна, което също води до по-различен вкус.
Излагането на кафето на въздуха увеличава окисляването още повече, което прави избора ви за съхранение важен. Като изключите излагането на въздух, можете да забавите процеса.
Много пикове за кафе са проектирани с еднопосочен клапан, който позволява на въглеродния диоксид да излиза, като същевременно предотвратява навлизането на кислород. Ако оригиналната опаковка няма клапан за дегазиране или предпочитате да прехвърлите зърната в друг съд, уверете се, че използвате непрозрачен, херметичен съд.
Пазете кафето далеч от топлина и влага
Топлината и влагата също оказват влияние върху свежестта на кафето. Може да е удобно да държите кафето на кухненския плот, но тук е влажно и топло. Изберете шкаф, който е тъмен и хладен, за да запазите оптималните условия за кафето.
Пазете от слънчева светлина
Съхраняването на кафето на слънчево място може да има пагубен ефект върху свежестта му.
Смелете кафето точно преди приготвяне
Ако имате своя собствена кафемелачка, най-добрият начин да се насладите на кафето е да го смелите непосредствено преди приготвянето му.
Как да разбера дали кафето се е развалило?
Кафето не се влошава по същия начин, както плодовете, млечните продукти и месото, но с течение на времето вкусът се променя драстично.
Ако се съхраняват неправилно, ароматните съединения, които придават аромата и вкуса на кафето, се влошават с течение на времето, което води до неприятен вкус, без аромат.