Средата на лятото е идеалното време да се заемете с подготовката за зимата. Но как да обработваме билките, така че да се съхраняват дълго време и да не губят полезните си свойства.
Преди всичко трябва внимателно да се сортира и да се отстранят повредените или изсъхнали листа и стъбла. След това изплакнете добре в студена течаща вода. Накрая подсушете добре – за целта можете да използвате центрофуга за сушене или просто да разстелете билката върху сухи кърпи.
Сушене
Зелениите могат да се сушат на връзки, окачени на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина. По-добре е да ги съхранявате нарязани, а билките се нарязват на ситно с остър нож.
Подредете го на равен слой върху пластмасова палета или върху обикновена крафт хартия
Ако имате дехидратор у дома, поставете тави във фурната и оставете да изсъхнат.
Ако нямате дехидратор, просто разстелете на сянка отвън или на добре проветриво място, защитено от пряка слънчева светлина, и оставете да изсъхне, като разбърквате от време на време.
Сухите билки се разбъркват, като се претриват леко с пръсти, за да се получи еднородна консистенция, и се нареждат в херметически затворени буркани.
Почти всички видове билки са подходящи за сушене: лук, копър, магданоз, целина, естрагон, мента, босилек, кориандър.
Осоляване
Този метод на консервиране запазва цвета, аромата и полезните свойства на зелените, доколкото е възможно.
Отстранете твърдите дръжки и нарежете зелените на ситно.
Смесват се със сол в съотношение 3:1 (за 300 г нарязани зеленчуци 100 г едра сол), разбърква се добре.
Нареждат се в чисти и сухи буркани, като се притъпкват плътно.
Бурканите се затварят плътно с капачки и се съхраняват в хладилник.
С течение на времето зелените ще пуснат сок и ще се „утаят“ малко. В този случай винаги можете да нарежете още и да напълните буркана до горе.
Замразяване
Един от най-лесните и популярни начини за съхранение в замразяване на пресни билки за зимата.
Нарежете на ситно.
Разделете в торбички с цип, херметически затворени кутии за храна или вакуумирани торбички.
Затворете плътно, надпишете (посочете името на билките и датата) и сложете във фризера.
Зелено масло
Пикантни билки (риган, мащерка, босилек, мащерка, градински чай, кориандър) с подчертан аромат могат да бъдат замразени в масло.
Отстранете всички твърди части от билките, нарежете на ситно, докато се поберат лесно във формички за лед.
Изсипете сместа във форми, като напълните всеки съд около 2/3.
Изсипете растително масло отгоре и сложете във фризера да замръзне.
Вместо растително масло можете да използвате масло, след като го разтопите.
След един ден извадете кубчетата олио и ги наредете в пликове. Не забравяйте да наддпишете всяка опаковка, като посочите името на сместа и датата на замразяване.
Зелена паста
Можете да направите универсална ароматна паста от пикантни билки, която да се съхранява в хладилник цяла година. Например от копър или магданоз.
Нарежете 500 г предварително измити и изсушени зеленчуци и нарежете в блендер.
Добавете 20 г сол, 10 г захар, кората от 1/2 лимон, 2 ч. л. лимонов сок, 50 г обелен чесън.
Отгоре се налива 300 г растително масло и се смила на пюре.
Готовата смес насипете в буркани, без да доливате малко до горе.
Залейте сместа с растително масло (трябва да е поне 1 см).
Затворете бурканите с макарони с капачки и ги съхранявайте в хладилник.