Дълга, тясна стая: полезни идеи и решения

Търсете баланса

5534

Дълга, тясна стая или коридор е проблем за много апартаменти. Но има начини да се справите с това без преустройство. Събрахме за вас идеи и решения, които да ви помогнат да увеличите визуално пространството и да осигурите необходимия баланс.

Осигурете баланс

Балансът и хармонията са ключът към добрия интериор. За да не се превърне тясната стая в писта и да не се налага постоянно да маневрирате между маси и столове, всички мебели трябва да бъдат поставени по едната стена. Но такова решение нарушава визуалния баланс! За да възстановите баланса, окачете голямо огледало или ярки, акцентиращи произведения на изкуството (картини, фотографии) на противоположната стена.

Изберете дълги и тесни мебели

Изберете мебели според формата на стаята. Звучи малко странно, но в случай на тясна стая този съвет работи. Дълги дивани, тесни маси и всякакви други мебели, които са по-дълги, отколкото са дълбоки, ще изглеждат добре в такава нестандартна стая.

 

Не блокирайте прохода

Когато става въпрос за малки, тесни всекидневни, въпросът за спестяване на пространство е особено важен. Не е необходимо да се изграждат лабиринти от мебели, през които е трудно да се премине. Ако е възможно да замените голяма масичка за кафе с чифт по-компактни модели дивани, направете го (дори в ущърб на собствените си предпочитания). Да, и самият диван може безопасно да бъде премахнат, като на негово място поставите елегантна кушетка, пейка или няколко малки стола.

Обмисленото осветление е ключът към успеха

Когато става дума за дълга и тясна стая, един източник на светлина никога не е достатъчен. Поставете източници на светлина под различни ъгли, играйте с горно и странично осветление - с помощта на лампи можете визуално да намалите дължината на стаята, да увеличите нейната ширина и да направите пространството по-удобно.

 

Въздушен ефект

Мебелите без крака оставят пода отворен, създавайки илюзията за "въздух". Така че за малки, тесни пространства помислете за висящи модели (като рафтове или скринове без крака, които се монтират директно към стената). Осветлението отдолу също създава ефекта на "висящ" и визуално увеличава пространството.

Цвят в края на тунела

Мразите петметровия си тесен коридор? Закачете ярък плакат или картина в края за драматичен привличащ вниманието акцент. Или украсете стената с активни шарки: топлите, тъмни цветове и динамичните шарки правят далечната стена да изглежда по-близо.

Сподели: