Как да охладите дома си ефективно без климатик

Охлаждането с термопомпа е енергоефективно решение

3264

Днес почти всеки съвременен дом разполага със система за охлаждане на въздуха. А когато говорим за такава, обикновено се сещаме за климатик. Но той съвсем не е единственото решение. Термопомпите са друг енергоспестяващ, екологичен вариант не само за отопление и топла вода, но и за охлаждане на дома.

Термопомпите са чудесен избор за устойчиви отоплителни решения в нови сгради, но са подходящи и ако правите ремонт и планирате да инсталирате система за отопление и охлаждане. Важно е да помислите за тази интегрирана система обаче още по време на проектиране на инсталациите.

Има два различни метода за използване на термопомпи за охлаждане на сгради: пасивно и активно охлаждане.

Пасивно охлаждане
По време на пасивното охлаждане почти не се изразходва допълнителна енергия и е характерно за термопомпите вода-вода. Те използват температурата на водата (кладенец или сондаж), за да охладят помещенията като намаляват стайната температура с около 3 градуса. Охлаждащата вода циркулира в отоплителната или охладителната система чрез циркулационната помпа, което означава, че пасивното охлаждане спестява енергия, тъй като самата термопомпа не работи, работи само циркулационната помпа и системата за управление.

Активно охлаждане
По време на активно охлаждане, режимът на термопомпата се обръща, изхвърля топлината навън, а студоносител охлажда вътрешността на сградата. В сравнение с пасивното охлаждане, активното охлаждане има по-голям охлаждащ капацитет. Активното охлаждане може да се използва за всички видове термопомпи: наземни водни и въздушни термопомпи. Електрическата енергия, която се изразходва за активното охлаждане е по-висока в сравнение с пасивното охлаждане, но и разликата в постигнатите температури е различен. Въпреки това, термопомпите работят изключително икономично и остават едно изключително добро решение за охлаждане.

Подово, стенно, таванно охлаждане или вентилаторен конвектор
За разлика от локалните стенни климатици, отоплителната система с термопомпа дава възможност за отопление, охлаждане и топла вода да бъдат осигурени от един източник и в една обща инсталация, без да е необходимо да има две отделни вътрешни тела за отопление и охлаждане в стаите.

Подовото или стенното отопление могат да функционират като подово и стенно охлаждане през лятото - без допълнителни инвестиционни разходи. Охлаждането на стената осигурява особено приятен вътрешен климат и не издава шум. Възможно е да се изгради и таванно охлаждане, което осигурява още по-добър охлаждащ ефект, тъй като студеният въздух е по-тежък и естестествено и леко пада надолу през помещението, което осигурява лек въздушен поток, равномерно разпределен в целия обем на помещението.

Традиционните радиатори не могат да се използват за охлаждане на помещенията, но ако заложите вентилаторни конвектори, ще постигнете най-добър ефект и най-важното - бързодействащ охлаждащ ефект. В допълнение към намаляването на температурата, въздухът може също да се изсуши. Индивидуалното охлаждане зависи от размера на устройството.

Вентилаторен конвектор може да се използва само за активно охлаждане. При него има малко течение и шум, в сравнение с подово отопление или радиатори, но те могат да бъдат сведени до минимум чрез позициониране на уредите на подходящи места.

Енергоспестяващо и екологично охлаждане

Термопомпите, произвеждани от Hoval работят ефективно и изискват малко електрическа енергия, за да произвеждат енергия за охлаждане. Ако собствениците на жилища използват и фотоволтаични колектори за електрическа енергия, то те могат да бъдат сигурни, че техните къщи се охлаждат по начин, който е 100% екологичен и без отделяне на вредни СО2 емисии.Много от моделите термопомпи на Hoval вече разполагат с функцията CleverCool, която е необходима в такива случаи.

За да сте сигурни в правилния избор на термопомпа, препоръчваме да се доверите на професионалисти. Експертите от Hoval с удоволствие ще ви помогнат при избора на енергиен източник за вашето индивидуално охлаждащо решение.

Сподели: