Как да изградим екологичен и ефективен дом на бъдещето

В основата е комфортната жилищна вентилация HomeVent

229

Модулна пасивна къща с площ от 130 кв. м, която произвежда три пъти повече енергия, отколкото консумира. Как е възможно това? С помощта на правилната жилищна вентилация. Доказателство за това е проведеният в Унгария международен конкурс Solar Decathlon Europe. Участие в него взеха 11 отбора от 10 страни и 4 континента, а целта на екипите е да проектират и изградят къщи, захранвани изключително от възобновяеми енергийни източници. По този начин се популяризират архитектурни решения, свързани със слънчевата енергия, възобновяемите енергийни източници и иновативните технологии.

Всеки участник има 15 дни за сглобяване и пускане в експлоатация на „соларните къщи“, а оценяването е в 10 категории - от архитектура, през енергийна ефективност, до комуникация и устойчивост.

Тази година сред състезателите беше и екипът на Over 4, чийто партньор е Hoval Румъния, като компанията осигури за проекта комфортната жилищна вентилация Hoval HomeVent. Състезателите изградиха модулна пасивна къща, която произвежда 3 пъти повече енергия, отколкото консумира. Къщата е сертифицирана със стандарта за пасивна къща, най-строгият стандарт за енергийна ефективност в света.

Какви са ползите от системата за комфортна вентилация HomeVent и какво можете да усетите, влизайки в дома на Over 4?

Вентилационната система HomeVent Comfort работи денонощно и се грижи напълно автоматично за засмукването на влага и миризми от дома, както и за постоянното подаване на свеж, пресен и филтриран въздух вътре. Пресният въздух е затоплен през зимата, охладен през лятото и в хигиенните норми овлажнен целогодишно, като за целта се използва изцяло енергията на засмуквания въздух, без необходимост от допълнително подгряване и охлаждане на подавания въздух. Този пренос на енергия става благодарение на ротационния енталпиен топлообменник. Патентованата концепция на вентилационната система HomeVent значително подобрява енергийния баланс на всяка сграда. Чрез оползотворяване на топлина и влага HomeVent постига степен на рекуперация до 130%, докато конвенционалните системи достигат максимум 90%.

Всички комфортни вентилационни системи HomeVent спестяват повече енергия, отколкото използват, и осигуряват комфортен микроклимат в домовете. Разходът на системата е около 50-60 W, докато спестяванията могат да стигнат до 20% от разхода на енергия за отопление и охлаждане, или за къща с площ около 300 кв. м, това са приблизително 2000 W спестена енергия.

Принцип на работа на системата можете да видите в кратко видео тук.

Даниел Бутукел, съдружник и съосновател на проекта Over 4, споделя за опита си в това начинание: "Научаваме много от това състезание и се радваме на голямата подкрепа на сериозни производители на ефективни и екологични продукти, какъвто е и Hoval. Ние сме изключително развълнувани и много доволни, че сме стигнали до тук и това, което в началото беше просто идея сега вече е реалност. Това, разбира се, не означава, че ще спрем тук. Тъй като това е образователен проект, бих искал да отбележа, че Румъния е единствената страна, която има стабилно присъствие в Соларния Декатлон, като се има предвид, че нашите бюджети за изследвания са много по-малки в сравнение със страни като САЩ, Франция или Германия.“

По думите на един от координиращите учители, част от историята на къщите са и хората, които са се отдали на тази кауза, отделили са времето и енергията си, за да изградят екологичен и ефективен дом на бъдещето,  екип от студенти, архитекти, инженери, учители. Колкото повече мислим и се грижим за опазването на околната среда като изграждаме енергийно ефективни къщи, толкова по-отговорно е посланието, което изпращаме на хората в бъдещето чрез самите сгради.“

Hoval е производител с над 80 годишна отговорност за енергията и околната среда, и вярва, че този млад проект ще бъде истинска забележителност в областта на зелените домове. Подобни проекти ще повлияят на голям брой хора по целия свят и ще вдъхновят всички да правят устойчиви ефективни и нискоенергийни сгради.

 

Сподели: