Чудили ли сте се как хората живеят над 100 години? Може да звучи недостижимо, но всъщност основата е в храненето. Но какви са техните тайни? И как можем да приложим тези тайни в собственото си ежедневие?
Това са същите въпроси, които Дан Бютнър си зададе, когато започна работата си по откриването на Сините зони. Сините зони са пет региона на света с най-висока концентрация на хора, които живеят до 100 години: Сардиния, Италия; Окинава, Япония; Лома Линда, Калифорния, Икария, Гърция; и Никоя, Коста Рика.
Бютнер посвети работата си на изследване на хората в тези общности и открива много общи черти между тях, включително техните хранителни модели. Хората там се хранят предимно с растителна храна, ядат много пълнозърнести продукти, консумират редовно боб и бобови растения и се наслаждават на чаша червено вино.
Но какво да кажем за храните, които избягват? Оказва се, че тези Сини зони също имат много общи черти между тях, когато става въпрос за това, което ограничават и в диетите си. Вижте храните, които е добре да избягвате, за да стигнете годините на тези дълголетници.
Фаст фууд
Бързото хранене има огромен принос за много различни заболявания. Всъщност е установено, че редовната консумация на фаст фууд храни повишава кръвното налягане, холестерола, води до затлъстяване, влияе негативно на настроението ви и потенциално увеличава риска от сърдечни заболявания.
Определено няма да намерите някой дълголетник да яде хамбургери. Хората в районите на Синята зона консумитат месо за специални поводи. Според проучване на Adventist Health, цитирано от изследователи от Синята зона , веганите и песко-вегетарианците са сред хората в света, които живеят най-дълго.
Преработени печени изделия и сладкиши
Хората в общностите в Синята зона значително ограничават консумацията на преработени стоки, особено тези с тонове добавена захар. Въпреки че консумират много естествена захар от плодове, овесени зърна и червено вино, те ограничават доста сладкиши, понички, вафли и бисквити.
Всъщност много изследователи, свързани с проекта Синя зона предлагат да ограничите консумацията на захар до само 7 чаени лъжички, или 28 грама, на ден. Това е значително по-ниско от 50- те грама, препоръчано в средните хранителни стойности.
Бекон и наденица
Както споменахме по-рано, най-дълго живеещите хора в света изобщо не консумират много месо, особено червено месо. По същия начин, тези общности също се избягват от преработени меса като деликатеси, бекон и колбаси, които почти винаги са заредени с натрий и други консерванти.
Според скорошно проучване, публикувано в Critical Reviews in Food Science and Nutrition , преработеното месо има по-значителна връзка с коронарната болест на сърцето (увеличение с 18%), отколкото само червеното месо (само 9%).
Газирани напитки
И накрая, нациите с най-здравите хора в света не пият газирани напитки със захар. Това означава, че няма риск сърдечни заболявания, диабет тип 2, наддаване на тегло и повишен апетит.