7 храни, които диетолозите няма да ядат

7 храни, които диетолозите няма да ядат

Свикнали смедаприемаме някои храни за здравсловни и смятаме, че може да хпаваме от тях в неограничени количества. Но се оказва, че това съвсем не е така. Защото това, което е набедено за полезно, не винаги е такова. 

Вижте какво диетолозите не препоръчват да консумираме, а и те самите избягват. 

Оризови бисквити

Доскоро те се смятаха за диетични заради ниското съдържание на мазнини, но не бъдете лекомислени. Техният гликемичен индекс е 91 (чистата глюкоза е 100), което ги прави богат източник на въглехидрати и водят до повишаване на кръвната захар. А това определено не е добре ако искате да отслабнете.

Нискомаслен дресинг за салата

Те са идеален пример за "добра" храна. Салатеният дресинг е комбинация от оцет (който помага за контролиране на кръвната захар) и растителни масла (пълни с есенциални мастни киселини и понякога антиоксиданти). Въпреки това, необяснимият страх от хранителните мазнини принуди много компании да се забъркат  тази „перфектна“ смес. Получените в резултат на това нискомаслени дресинги са пълни със захар и сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, емулгиращи агенти и други тайни, за да бъдат толкова вкусни.

Филе от акула

Въпреки че съдържанието на омега-3 мазнини е подобно на рибата тон, акулата съдържа почти три пъти по – голямо количеството живак. Сьомгата е най-добрият избор за набавяне на омега-3 мазнини, като същевременно рисковете от живачен прием са минимални.

 Рафинирани и преработени зърнени храни

За съжаление това не изключва по-голямата част от въглехидратите, които се намират по рафтовете на супермаркетите. Такива са рафинираните и прерабогатени храни като някои зърнени закуски, тестени изделия и оризови продукти, в които естествено срещащите се влакна, витамини и минерали са премахнати. Компаниите след това заменят фибрите със  синтетичните варианти на витамини и минерали, които първоначално са били отстранени.

Подсладени нискокалорични напитки

Ако трябва спрете да консумирате само едно нещо в този списък, то това трябва да бъде напитки без захар с изкуствени подсладители. Няма калории, но апетитът ви ще се увеличи, а освен това ви правят по-мудни и търсите повече истинска захар.

Царевично брашно/полента

Друг рафиниран въглехидрат, който се прави от царевично брашно. От гледна точка на хранителните вещества липсват значителни количества витамини или минерали, има малко количество фибри и няма есенциални мазнини. Обикновено той върви с много масло, сирене или сметана, което го прави едно не твърде здравословно ястие.  

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...