Освен ако не сте обучен готвач или завършил кулинарно училище, никой не очаква от вас да сте експерт в кухнята. Но въпреки това има някои грешки при готвене, които трябва да знаете как да избягвате. Не за да впечатлите някого или за да се опитате да спечелите свое собствено шоу, а защото тези грешки могат да повлияят негативно на вкуса на храната!
1. Отваряте вратата на фурната
Добре е да следите храната си, но не и ако отваряте вратата на фурната всеки път! Всеки път, когато отворите горещата фурна, температурата ще спадне значително, което означава, че храната ще отнеме повече време за приготвяне. Тези температурни колебания могат доведат до неравномерно сготвена храна.
Ако искате да проверите храната, включете лампата на фурната и погледнете през вратата. Ако трябва да отваряте вратата на фурната, правете го рядко и бързо, за да намалите загубата на топлина.
2. Използвате тъп нож
Колкото и старо да звучи, но използването на тъп нож в кухнята всъщност може да бъде по- опасно от използването на остър. Това е така, защото трябва да използвате повече сила, за да разрежете нещо с тъп нож, и тази допълнителна сила може да доведе до подхлъзване на ножа, дъската за рязане или самата храна, което да доведе до нараняване.
Но с остър нож тежестта на острието върши по-голямата част от работата и разрезите са по-лесни и изглеждат по-чисти.
3. Не съхранявате съставките правилно
Използването на пресни съставки при готвенето не гарантира непременно вкусно ястие, но със сигурност помага! А съхраняването на съставки по правилния начин ще ви помогне да запазите свежия им вкус възможно най-дълго.
4. Не опитвате докато готвите
Дори когато следвате рецепта, важно е да опитате това, което готвите, докато вървите! Дегустацията на всяка стъпка ви дава възможност да правите корекции, докато преминавате към фина настройка на подправки, нива на влага и други елементи, ако е необходимо.
5. Уредите и съдовете за готвене са мръсни
Готвенето с мръсни инструменти и уреди може да повлияе на вкуса на вашата храна. Уверете се, че почиствате загорялата храна от вашите тенджери и тигани и пазете уредите от загоряване.
6. Разчитате погрешно рецепти
Не забравяйте да прочетете внимателно вашите рецепти и да обърнете специално внимание на текста на всяка съставка! Например, ако рецептата изисква „1 чаша орехи“, това означава, че трябва да измерите орехите, преди да ги накълцате. Ако се изисква „1 чаша нарязани орехи“, това означава, че първо трябва да накълцате орехите, а след това да ги измерите.
Може да е фина разлика в определени случаи, но в други може да промени вкуса на вашата рецепта по неочакван (и вероятно неудачен) начин!
7. Използвате едно и също масло за всичко
Някои масла за готвене са по-подходящи за определени рецепти от други. Например маслото от авокадо има висока точка на горене, така че е добър избор за пържене с разбъркване и други методи на висока температура. Ако трябва да използвате олио с ниска точка на горене (като необработен зехтин), за да готвите нещо на висока температура, това лесно може да доведе до изгаряне на олиото и да направи цялото ви ястие вкус на прегоряло.